Hoppa till huvudinnehåll

Sätta AI på kartan med AI-mognadsbedömning

tisdag, maj 9, 2023

Vilka är de sätt att dra nytta av AI för att främja din organisation, och hur kan du fastställa bästa utgångspunkt? Här kommer AI Sweden's AI Maturity Assessment in, en process som hjälper organisationer att utvärdera sina nuvarande AI-förmågor och identifiera åtgärder för att främja deras AI-mognad. Vi har pratat med Polismyndigheten om deras erfarenhet med bedömningen för Nationellt Forensiskt Centrum (NFC).

 A meeting room occupied by a group of individuals engaged in a discussion or meeting

I takt med att AI-tekniken fortsätter att snabbt utvecklas har det blivit allt viktigare för Polismyndigheten att hänga med i utvecklingen och ta på sig det ansvar som följer med. Polismyndigheten blev partner till AI Sweden i november 2022 och beslutade att inleda sitt partnerskap med NFC genom att delta i AI Maturity Assessment-processen som underlättades av AI Sweden.

"Vi ser att vi har en resa att göra när det gäller AI. Allt som polisen och NFC gör är till fördel för samhället, och om vi kan använda AI för att utveckla och effektivisera organisationen är det bara en vinst-vinst för alla", säger Anders Åström, affärsutvecklare på NFC.

AI Maturity Assessment-processen

Bedömningen hjälper partner att förstå vilka strategiskt viktiga områden som behöver stärkas för att arbeta med AI framgångsrikt och systematiskt.

Att utvärdera sin AI-mognad är viktigt för den digitala transformationsresan för offentliga organisationer. Genom AI Maturity Assessment-processen får organisationen en bättre förståelse och samordning av sina styrkor och utvecklingsområden inom AI och får en konkret plan för att öka sin AI-mognad. Det leder till bättre beslut och resursutnyttjande, och slutligen till snabbare AI-utveckling, vilket resulterar i förbättrade offentliga tjänster för medborgarna", säger Jonatan Permert, AI Transformation Strategist på AI Sweden.

Bedömningsprocessen bestod av en utvärderingsenkät och en workshop som fokuserade på att tolka resultaten i NFC:s sammanhang och vägleda deltagarna om hur man ska närma sig och införliva AI-teknik i sin organisation.

Att göra mognadsbedömningen var en bra start för oss i vår AI-utvecklingsresa. Den gav oss en bra översikt över hur kunskapen om AI är i vår organisation, samt sprida kunskapen om behovet av AI", säger Anders.

Arbete framåt

NFC har nyligen avslutat bedömningen och utforskar nu hur man ska gå vidare och integrera tekniken i andra delar av sin organisation.

Det är tydligt att den allmänna förståelsen för AI behöver öka. Vi tittar på att starta upp några pilotprojekt med fokus på att förstå hur vi kan använda AI när vi analyserar våra statistik", säger Anders.

Är du intresserad av AI Sweden's AI Maturity Assessment? Läs mer här och påbörja din AI-transformationsresa.

NFC har mycket kunskap och erfarenhet som de hoppas kunna bidra med till samhället. Till exempel kan deras AI-system Alfa bearbeta data från övervakningskameror, samt dela bättre metoder och utmaningar de möter på vägen. De är också en del av AI Sweden's myndighetsnätverk, där de delar erfarenheter med olika aktörer inom offentlig sektor.

Läs mer om Alfa.