Hoppa till huvudinnehåll

Young talent program

Young Talent är ett program för nyligen utexaminerade gymnasiestudenter med intresse för AI. De utbildas och boostas på AI Sweden under hösten och arbetar hos AI Swedens partners under våren.

Vänligen notera: Ansökningsperioden för kandidater är stängd och programmet kommer att pågå från september 2024 till maj 2025.

Young Talent Program

Partnererbjudande

För att locka toppbegåvningar till Sverige och utveckla vår potential, kommer mångfald och en dynamisk arbetsmiljö att vara en topprioritet. AI Sweden vill ge möjligheter för begåvade individer baserat på potential, inte bara erfarenhet, i motsats till traditionella strukturer.

I augusti 2021 lanserade AI Sweden ett talangprogram med deltagare nyligen utexaminerade från gymnasiet. Den första kullen studenter studerade Teknikspets inom AI på ABB-gymnasiet, hade omfattande kunskaper om AI-verktyg och ramverk, och hade erfarenhet av att tillämpa AI under sina studier. År 2022 öppnade programmet upp för en bredare grupp sökande och hade deltagare på flera platser runt om i Sverige.

I år tar vi emot ansökningar från sökande från hela Sverige, eftersom vi vill expandera programmet nationellt. Deltagarna kommer att vara nyligen utexaminerade från gymnasiet, med intresse för AI och teknik.

Deltagarna kommer att erbjudas kurser på AI Sweden under hösten, samt delta i våra olika projekt och få ytterligare utbildning från teamet på AI Sweden. Studierna kommer att inkludera djupinlärning, naturlig språkbehandling, distribuerad maskininlärning och autonoma system.

Under våren 2024 är deltagarna tillgängliga för att arbeta 50-100% med en av AI Swedens partners. Zenseact var värd för två deltagare i januari-maj 2022, och fyra deltagare under våren 2023. De är nöjda med programmet och imponerade av studenterna.

“ Deltagarna i Young Talent-programmet är otroligt kompetenta, om jag inte visste om deras bakgrund skulle jag ha gissat att de hade en masterexamen. De har tillfört mycket värde till hela teamet.” – Johnny Kemi, Engineering Manager at Zenseact

→ Fler partnerreferenser

Är du beredd att ta steget och ta in våra AI-talanger i din organisation? Eller är du redan en partner som arbetar med rekrytering, utbildning och attraktion av AI-talanger, och vill vara en del av AI Sweden-teamet som hanterar detta behov?

Kontakta Sofia Hedén, Project Manager Talent Programs.

Kandidaterbjudande

Vänligen notera: Ansökningsperioden för kandidater är stängd.

Programmet sträcker sig över 50% under hösten (2024) och 50-100% under våren (2025). Hösten innebär studier av olika AI-teknologier och stöd till AI Swedens forskare och partners. Under våren kommer kandidaterna att arbete hos några av AI Swedens partnerorganisationer.

Programmet är betalt och kandidaterna kommer att få ersättning för sin tid och arbete.

Läs om erfarenheterna från tre Young Talents som arbetar med tre olika organisationer
 

Erfarenheten av att arbeta i verkliga projekt i Young Talent-programmet har fördjupat min förståelse för AI och lärt mig saker som jag inte lärde mig i skolan. Samtidigt har programmet också gett mig nya och värdefulla kontakter. - Sofia Nguyen, Young Talent 23/24

Min idé med programmet var att lära mig om AI, få massor av hjälpsamma kontakter, säkra praktikplatser och lägga en stark grund för min framtida karriär. Jag är glad att kunna säga att alla dessa mål har uppnåtts! - Minna Leijonhufvud, Young Talent 22/23 - Minna Leijonhufvud, Young Talent 22/23

Som deltagare i Young Talent-programmet kommer du att lära dig mer om olika AI- och maskininlärningsteknologier, och arbeta med riktiga projekt med AI Sweden och våra partnerorganisationer. Det finns inga förkunskapskrav förutom att ha tagit studenten mellan åren 2022 och 2024, och inte ha påbörjat andra studier på college eller universitet. Din vilja att lära och intresse för AI, programmering och/eller nya teknologier är det som spelar roll.

Förutom den kunskap jag har fått i till exempel objektigenkänning och språkmodeller, har Young Talent-programmet gett mig möjligheten att träffa företag, arbeta med extremt kompetenta människor och utforska en bransch där jag förmodligen kommer att arbeta i framtiden. - Joakim Eriksson, Young Talent 21/22

De bästa delarna av programmet har varit träffar och att arbeta med projekt med olika typer av organisationer. Jag har en mer definierad känsla av vad jag vill arbeta med i framtiden och jag har redan etablerat ett nätverk med några mycket intressanta kontakter. - Victor Fagerström, Young Talent 21/22

I december 2022 höll några av deltagarna i Young Talent-programmet evenemanget AI för framtiden, där de pratade om vad artificiell intelligens är, deras upplevelse av programmet, och ställde frågor om AI till personer i branschen.
Titta på inspelningen här

För mer information, kontakta

Sofia Hedén
Sofia Hedén
Head of Talent Programs
+46 (0)72-174 91 00