Hoppa till huvudinnehåll

AI Sweden internationellt

AI Swedens uppdrag är att accelerera användningen av AI i Sverige, till gang för vårt samhälle, vår konkurrenskraft och alla som bor i Sverige. För att lyckas behöver vi samarbeta med de bästa i världen. Vi bygger därför relationer med framstående och välkända organisationer och ekosystem.

International

Att bygga relationer med relevanta aktörer runt om i världen är en nyckel för att kunna accelerera användningen av AI både i Sverige. Genom att samverka med de allra bästa internationellt kan vi dra nytta av kunskap och erfarenhet för att stärka det svenska ekosystemet och svenska organisationers förmåga att använda AI. Det är därför vi till exempel samarbetar med Mila, Helmholtz och appliedAI. Samarbetena byggs runt AI Swedens kärnområden:

Sektorsinitiativ
Vårt arbete inom Natural Language Understanding, Decentralized AI och Informationsdriven vård.

Talanger
Den välkända utmaningen att hitta talanger sträcker sig över nationsgränserna. AI Sweden har etablerat ett antal talangprogram för att adressera detta, och söker aktivt efter internationella partners och talanger att samarbeta med.

Startups och SMF
Små och medelstora företag spelar en viktig roll i ett lands utveckling och användningen av nya teknologier på transformativa sätt. The European AI Startup Landscape presenterar några av Europas främsta AI-startups.

Vi har nyligen inlett ett nära samarbete med det kanadensiska AI-ekosystemet eftersom det är ett av de mest framstående i världen. Syftet med vår närvaro i Montreal är att möjliggöra samarbeten och projekt över nationsgränserna för både startups, scaleups, företag, offentlig sektor och akademi samt att etablera ett brett samarbete och kunskapsdelning inom regeringen, ministerier och myndigheter på olika nivåer.

Montreal city view, photo: @TobiasH (unsplash)
AI Sweden spelar en aktiv roll i ett av världens bästa AI-ekosystem.

Samarbeten

Vi har hittills etablerat samarbete med följande organisationer för att skapa värde för våra partners och bidra till det svenska AI-ekosystemet.

Mila logo in purple
Applied Ai logo
Hida logo
SDSC logo
Logo ADRA
BDV logo
European AI startup logo

Utvalda nyheter

One of the supercomputors in the Barcelona Supercomputing Center

AI Sweden och tyska Fraunhofer IAIS ska utveckla språkmodeller för hela Europa

2024-05-16
AI Sweden har, tillsammans med tyska Fraunhofer IAIS, fått tillgång till en av de mest kraftfulla superdatorerna i Europa för att träna språkmodeller för EU:s samtliga språk. Projektet EuroLingua-GPT...
Blurry image from a hospital staff in blue scrubs

Nytt samarbete tar AI-kunnande från Kanada till svensk sjukvård

2023-12-08
På Unity Healths Torontos sjukhus i Kanada används AI bland annat för att övervaka patienter. Modellerna, ett early warning-system, har ökat överlevnaden bland de inlagda patienterna med över 20...

För mer information, kontakta

A picture of Mikael Ljungblom
Mikael Ljungblom
Director of Public Policy & International Relations
+46 (0)70-799 68 63
A picture of Ebba Josefson Lindqvist
Ebba Josefson Lindqvist
International Relations Manager
+46 (0)73-254 29 03