Hoppa till huvudinnehåll

Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle

A city landscape in Sweden seen from above

Artificiell intelligens för en bättre välfärd

AI är ett verktyg för verksamhetsutveckling för organisationer i alla samhällssektorer. I projektet Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle jobbar Vinnova och AI Sweden sedan 2022 med en riktad satsning mot landets kommuner och organisationer i civilsamhället. Syftet är att ge skräddarsydd hjälp och ekonomiskt stöd som hjälper målgrupperna att förstår hur AI kan användas och att komma igång med sina första konkreta projekt.

Kraftsamlingens tre ben

De huvudsakliga resultaten från Kraftsamlingen går att gruppera i tre övergripande områden:

AI-rådet

Kraftsamlingens AI-råd, med representanter från tolv av landets kommuner, jobbar med strategiska frågor för kommunsverige, de gemensamma möjligheterna, utmaningarna och behoven.

Användningsfall

Genom finansiering från Vinnova jobbar ett antal kommuner och civilsamhällesorganisationer med AI-projekt på olika nivåer och av olika slag. Samtidigt som det här är projekt som stärker de deltagande verksamheternas AI-kompetens skapar det också lärdomar som fler har glädje av.

Verktyg

I AI-kompassen samlas många av Kraftsamlingens lärdomar i ett verktyg som ska hjälpa enskilda organisationer att komma igång praktiskt, oberoende av vilken AI-mognad och erfarenhet som finns i dagsläget.

SAVE THE DATE!

Konferensen Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle

I tre år har kommuner och civilsamhälle fått skräddarsytt stöd för att undersöka hur artificiell intelligens kan utveckla välfärd och lösa samhällsutmaningar. Nu har du chansen att lyssna på kloka och drivna kollegor, vilka lärdomar har man gjort? Hur ser utmaningar och lösningar ut framåt? Vilka politiska satsningar krävs för vi ska kunna ta nästa kliv tillsammans?

Var: Sergel Hub, Stockholm
När: 13 november
Hur: På plats för begränsat antal med möjlighet att följa online

Medverkar gör bland andra digitaliseringsminister Erik Slottner, Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson, SKR:s VD Palle Lundberg, Anna Eriksson generaldirektör DIGG, AI rådet och AI kommissionen med flera.

Logos: SKR, Vinnova, MUCF & DIGG

Deltagandet är kostnadsfritt.
Mer information om anmälan kommer.

Bakgrund

Kommuner och civilsamhälle står inför nya utmaningar, bland annat som en konsekvens av en åldrande befolkning och en hårdare konkurrens om arbetskraften. Som en konsekvens måste chefer och andra beslutsfattare hitta alternativa vägar för att deras organisationer ska kunna möta sitt uppdrag. Här spelar artificiell intelligens en viktig roll, som ett verktyg för effektivisering men också för helt sätt att möta förväntningar och krav. Men eftersom artificiell intelligens är en ny verktygslåda är det inte självklart hur den ska användas. Det är här Kraftsamlingen kommer in i bilden.

+ 50%

Antalet personer som är 80 år eller äldre kommer att öka med nästan 50 % fram till 2031 
Källa: SKR 2022

+410 000

Fram till 2031 behöver antalet anställda öka inom offentlig sektor med 410 000 personer
Källa: SKR 2022

Med hjälp av AI kan vi utveckla den gemensamma välfärden på nya sätt och effektivare tackla stora samhällsutmaningar. Det är centralt att Sveriges kommuner och civilsamhället är med på den resan.

Darja Isaksson, Generaldirektör Vinnova

Inom ramen för Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle stöttar AI Sweden kommuner och organisationer i civilsamhället på ett antal olika sätt i det praktiska genomförandet. Via projektet får deltagare utbildningar, workshops och tillgång till AI Swedens nätverk. För projektidéer som beviljas finansiering i någon av Vinnovas riktade utlysningar tillkommer dessutom stöd under projektperioden. 

En plattform för samverkan

Att först förstå och sedan i praktiken dra nytta av möjligheterna med artificiell intelligens är utmaningar som inte är rimliga att landets alla kommuner ger sig i kast med var och en för sig. En central del blir därför att skapa en plattform för samverkan och erfarenhetsutbyte kommuner emellan. Här finns stora synergieffekter att hämta hem, eftersom behoven hos en kommun ofta återkommer i många av landets övriga 289. Civilsamhället i sin tur består av många olika typer av organisationer men även här att det finns många gemensamma utmaningar att lära från och dela erfarenheter av.

För att arbetet ska få största tänkbara effekt är ambitionen att koppla så många kommuner och aktörer från civilsamhället som möjligt till kraftsamlingen. Det avgörande är inte om man använder AI idag, det avgörande är om man är nyfiken på hur verksamheten kan utnyttja en helt ny verktygslåda. Stämmer du och din organisation in på den beskrivningen? Hör av dig!

Kraftsamlingen ska ses som ett komplement till andra satsningar som finns för att öka användningen av AI i offentlig sektor och sker i samverkan med Myndigheten för digital förvaltning, Sveriges Kommuner och Regioner och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

AI – en möjliggörare för ett starkt samhälle

Runt om i landet finns exempel att inspireras av och genom vår pågående kraftsamling kan vi utbyta lärdomar som hjälper svenska kommuner och organisationer att accelerera sin användning av AI. Mer om pågående arbete:

Representanter för AI-rådet och andra spännande panelister gästade AI Swedens trädgård i Almedalen och bjöd på ny kunskap om AI i Sveriges kommuner under programpunkten Från vision till verklighet för AI i Sveriges kommuner.

Projekt

Inom ramen för Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle pågår många intressanta projekt. Några av projekten utforskar t.ex. bygglovsgranskning med hjälp av AI, stöd i beslutsfattande inom socialtjänsten och chat för att öka invånares delaktighet.

A picture of a laptop with the website My AI showing
 

Podcast

Vi har samlat flera inspirerande avsnitt relaterade till Kraftsamlingen:

To play this Spotify content, you need to "Allow all" cookies.

Adjust your settings

I det här samtalet, från Internetdagarna 2023, får vi höra Åse Andersson från Linköpings kommun, Ylva Christiansson från Friends och Veronica Kennet från Folkbildningsrådet dela med sig av sina lärdomar. Deltar gör även Rebecka Lönnroth samt moderatorn Anders Thoresson från AI Sweden.
 

Håll mig uppdaterad om Kraftsamlingen!

Vi gör löpande utskick om vad som händer i Kraftsamlingen, med tips om relevanta event, erfarenheter från projekten som Vinnova finansierar och annat. Om det låter intressant, dela dina kontaktuppgifter med oss.

Följ gärna Kraftsamlingen på My AI!

Vi har vår egen samlingsplats där vi postar relevanta inlägg om vad som sker inom Kraftsamlingen

My AI är en plattform designad speciellt för AI-ekosystemet – ett 'LinkedIn för AI'. Det är en plats för att bli inspirerad, dela kunskap, nätverka och visa upp din organisations arbete samt vad ni har på gång härnäst.

För mer information, kontakta

A portrait of Rebecka Lönnroth at AI Sweden
Rebecka Lönnroth
Head of AI Adoption - Public Sector
+46 (0)729-65 10 80
A picture of a man called Andreas Skog
Andreas Skog
AI Change Agent
+46 (0)73-819 08 63

Relaterade projekt & nyheter

A woman standing by a desk in fromt of her computer
Detta är ett samarbete mellan svenska myndigheter, kommuner, regioner och näringslivet, koordinerat...
A picture showing Gina Johannison working on her laptop
Medarbetare i tre kommuner är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor...
Three young professionals in a meeting
AI Sweden driver med finansiering från Google.org projektet AI for Impact som ska stärka svenska...
AI generated image showing a hospital setting with high speed capture
Kärnan i vårt uppdrag är en fast övertygelse om att artificiell intelligens (AI) spelar en avgörande...