Hoppa till huvudinnehåll

AI på en strategisk nivå

AI kommer att förändra världen som din organisation verkar i, oavsett om du är i den privata eller offentliga sektorn. Men för att AI också ska vara ett verktyg för din organisation att skapa värde och lösa utmaningar finns det aktiva beslut som du måste fatta. Som beslutsfattare behöver du förstå artificiell intelligens. Inte de tekniska detaljerna, men vad AI kan göra.

four people discussing with happy faces in a meeting room viewing a laptop

Det spelar ingen roll om du arbetar inom den offentliga eller privata sektorn, eller i vår regering som leder Sverige på nationell nivå. Artificiell intelligens öppnar upp nya möjligheter. Att införa AI kräver att man fattar strategiska beslut. Se till att de rätta intressenterna är involverade. Prioritera mellan användningsfall. Bygg partnerskap med de bästa där ute. Allokera signifikanta och relevanta resurser. Skapa en miljö för organisatoriskt lärande. AI Sweden har mycket resurser för att hjälpa till i denna process, beroende på var du och din organisation befinner er idag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev för beslutsfattare

The webpage 'An AI strategy for Sweden' displayed on a laptop and a mobile device
 

En AI-strategi för Sverige

Sverige behöver maximera värdet av att använda artificiell intelligens. För att accelerera den utvecklingen har AI Sweden nu tagit fram en AI-strategi för Sverige.

Som beslutsfattare behöver du inte sträva efter djup teknisk kunskap om artificiell intelligens. Men du behöver förstå vad AI kan göra så att du kan förstå hur tekniken påverkar din organisation - både som en kraft som omvandlar verkligheten som din organisation existerar i och, mer viktigt, hur AI kan användas som ett verktyg inom din organisation.

Programmet AI for executives är avsett för icke-tekniska beslutsfattare som vill utveckla sin förståelse för hur man strategiskt implementerar AI i sin organisation. Programmet är utvecklat av enheterna för chefsutbildning vid Stockholms universitet, Uppsala universitet och Göteborgs universitet, i samarbete med AI Sweden.

Du kan också lyssna på vår podcast AI för ledare och CxO:er och gå den kostnadsfria kursen Starta din AI-resa i den takt som passar dig, och sedan fortsätta med Level up.

För inspiration om vad andra gör med hjälp av AI, missa inte att utforska use case-biblioteket på My AI.

För att organisationer verkligen ska kunna växla ut värdet av AI är det nödvändigt att inte bara se det som en teknisk resurs utan också ändra arbetssätt, processer och strukturer. Detta gör det till en fråga för beslutsfattare på högsta nivån inom varje organisation. Ett sätt för organisationer att ta sig an AI-resan är genom ett steg-för-steg tillvägagångssätt som fokuserar på nyckelfaktorer - Teknologi, Data & Infrastruktur, Organisation, Ekosystem och Expertis. Genom detta kan organisationer generera hållbart värde med hjälp av AI. Läs mer om hur du kan införa AI och accelerera din organisations AI-mognad här.

Ett första steg är att göra en AI Maturity Assessment. Det ger både insikt i var din organisation står idag och ger en förståelse för att sätta rätt riktning framåt.

Att ha en AI-vision är ett annat sätt att strategiskt närma sig AI. AI Vision White Paper är ett verktyg som hjälper organisationer att införa en AI-vision.

Partners till AI Sweden kan engagera sig i våra talangprogram för att attrahera ny kompetens. Vissa pågår under några veckor, andra är 1,5 år. På så sätt bemöter vi olika partners behov och samtidigt boostar talang med relevant kunskap. Mer om AI Swedens partnerskap.

Men rekrytering är inte det enda sättet. Det finns också resurser för vidareutbildning som du kan kolla in.

Utforska use case-biblioteket på My AI. AI Sweden har också branschspecifika nätverk som kan vara av intresse för dig. Men titta inte bara på vad andra inom din sektor gör med AI. Eftersom artificiell intelligens är en generell teknik kan många organisationer lära av varandra eftersom de delar samma utmaningar - tveka inte att hitta inspiration utanför din sektor också.

Läs mer om partnerskapet och ansök om att bli partner här.

Likaväl som för vilken annan organisation som helst kommer AI att vara nyckeln till en väl fungerande regering. Läs mer om den organisatoriska synvinkeln. Men kanske ännu viktigare är att AI är en nyckelkomponent för att uppfylla nästan varje samhällsmål i ett land.
Som politisk beslutsfattare kommer du att göra prioriteringar för en hel sektor eller ett helt land. Att förstå den strategiska dimensionen av AI, ekonomiska och politiska prioriteringar, samt att utveckla en sund politik kommer att vara en grundpelare för varje politiker som vill vara relevant i vår värld idag. Kontakta Mikael Ljungblom, Director of Public Policy and International Relations på AI Sweden om du har några frågor.

Screenshot from SVT Forum feat. Martin Svensson and Mikael Ljungblom speaking
 

Hör AI Sweden's Martin Svensson, Managing Director, och Mikael Ljungblom, Director of Public Policy and International Relations, när de talar under Transportutskottets öppna utfrågning om artificiell intelligens.

Spola fram till 00:18:10 för Martin och till 01:32:30 för Mikael.

AI for executives

AI för ledare

Ta kontroll över den strategiska AI-resan i din organisation i dag! AI for Executives är ett sex dagars program för ledare, högre chefer, som har tagits fram av uppdragsutbildningsverksamheterna vid...
Stockholm location

Talangprogram

Ökningen av AI-tillämpningar leder till en snabb ökning av efterfrågan på AI-experter. Näringslivet identifierar återkommande bristen på AI-kunskaper som den största utmaningen för deras planerade...

RESURS: AI Affärschecklista för VD:ar

Denna checklista är ett verktyg som ger en lättanvänd struktur för strategiska diskussioner, målsättning och kritiska beslut i ditt ledningsteam.

Denna skrift innehåller en struktur som du som företagsledare kan använda för att vägleda dina beslut mot att få fullt värde från AI-teknologi i din organisation. Den är avsedd som ett verktyg som du kan återvända till för att styra din framsteg.

Du kan använda AI-affärschecklistan för att föra strategiska diskussioner om AI med ditt ledningsteam eller din förvaltning.

OBS: Checklistan är författad på engelska

Håll dig uppdaterad: Prenumerera på vårt nyhetsbrev för beslutsfattare!

För mer information, kontakta

A Picture of Conny Svensson
Conny Svensson
Director of AI Adoption
+46 (0)70-315 94 98
A picture of Mikael Ljungblom
Mikael Ljungblom
Director of Public Policy & International Relations
+46 (0)70-799 68 63