Hoppa till huvudinnehåll

Validering av generativa textmodeller för verkliga användningsområden

fredag, augusti 18, 2023

Under sommaren gick Västra Götalandsregionen (VGR), Chalmers, Microsoft och Zenseact samman i AI Swedens GPT Summer Internship Program och värdade åtta examensstudenter. Under en period av tio veckor arbetade dessa studenter med att utforska kraften i Stora Språkmodeller för att förbättra partnerorganisationernas verkliga användningsområden.

a screenshot showing a conversation

"Det har hjälpt oss att accelerera vår utvärdering av var och hur vi kan implementera storskaliga språkmodeller inom sjukvården", säger Isak Barbopoulos, ML-specialist på VGR:s AI-kompetenscenter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (Kompetenscentrum AI).

För VGR är antalet möjliga tillämpningar av AI många. På Kompetenscentrum AI arbetar Isak Barbopoulos och hans kollegor nära tillsammans med läkare och andra sjukvårdsprofessionella för att förstå var och hur AI kan tillämpas inom sjukvården. VGR behöver förstå hur Stora Språkmodeller kan hjälpa med många olika uppgifter, både för medicinsk personal och patienter.

"Stora Språkmodeller för triagering är något vi vill utforska. Skulle vi kunna använda språkmodeller för att hjälpa till att begränsa möjliga diagnoser genom att transkribera ett telefonsamtal i realtid, söka efter olika symptom, matcha dem mot en lista med diagnoser och föreslå uppföljningsfrågor att ställa till patienten", säger Isak Barbopoulos.

Med hjälp av sommarpraktikprogrammet har VGR kunnat framskrida fyra sådana användningsfallsideer under sommaren.

"Detta ger oss en bra grund för vårt fortsatta arbete under hösten. Vi har en bättre förståelse för möjliga tekniska lösningar, regulatoriska frågor vi behöver hantera, etc. Att delta i praktikprogrammet har definitivt hjälpt oss att accelerera," säger Isak Barbopoulos.

Fler sommarprogram att komma

GPT Summer Internship Program är det tredje av sitt slag som AI Sweden koordinerar. Det första, Industrial Immersion Exchange inom cybersäkerhet startades 2022 och fick en uppföljare i år som ägde rum parallellt med GPT-programmet.

"Vi ser att detta är ett sätt att verkligen accelerera användningen av AI i svenska organisationer, där studenterna hjälper de deltagande organisationerna att snabbt förstå hur AI kan tillämpas", säger Mats Nordlund, Head of Data Factory på AI Sweden, och fortsätter:

"En av de viktigaste lärdomarna från GPT-programmet i år är att de Stora Språkmodellerna är mycket längre fram än många organisationer förväntade sig, både när det gäller teknisk prestation och hur enkelt det är att använda dem som en bas för att utveckla skräddarsydda applikationer."

Tillsammans med kollegor på AI Sweden planerar Mats Nordlund redan för sommaren 2024:

"Vi förväntar oss att köra program som detta även nästa år. Och Dakota State University, vår partner för Industrial Immersion Exchange i cybersäkerhet, har redan uttryckt sin önskan att dubbla sitt engagemang i programmet."

 

Fakta: Pilot GPT Summer Internship Program 2023

  • Deltagare: Västra Götalandsregionen, Chalmers, Zenseact och Microsoft, där Microsoft tillhandahöll tillgång till Azure OpenAI-miljön, modeller, verktyg och mer, samt tekniskt stöd. 

  • Nio studenter fördelades över tre team.

  • Use cases som sträcker sig från: Förbättring av industriell mjukvaruutveckling, Förbättring av akademisk utbildning, och Identifiering och demonstration av möjligheter inom hälso- och sjukvård.

Intresserad av resultaten från programmet och vill lära dig mer?
Delta i vårt evenemang Exploring GPT-Models: Applications in Work and Education den 29 augusti, 2023!

Är din organisation en AI Sweden-partner och intresserad av att delta i framtida sommarprogram?
Ta kontakt med Sofia Hedén, Head of Talent Programs.