Hoppa till huvudinnehåll

AI i klimatets tjänst

Klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och våra samhällen behöver brådskande anpassa sig. Samtidigt är artificiell intelligens (AI) ett av de främsta verktygen för exponentiellt kraftfull samhällsförändring. Ändå har hittills liten ansträngning gjorts för att kombinera de två eller förstå den inverkan AI kan ha på att bekämpa koldioxidutsläpp och mildra klimatförändringar.

An image showing beautiful snowy mountain tops and a semi frozen lake

Det är därför AI Sweden, RISE och Stockholm Resilience Center har producerat rapporten "AI i klimatets tjänst". Rapporten kommer att fungera som en katalysator för myndigheter, företag och andra intressenter som är intresserade av att vidareutveckla potentialen hos AI-teknologier och deras användning för klimatutmaningen. Rapporten, som finansierades av Vinnova, introducerar en rad möjligheter för AI-lösningar för att hejda klimatförändringar. Dessutom sätter den Sverige i ett globalt perspektiv och framhäver dess potential att ta en ledande roll internationellt.

Rapporten lanserades den 10 februari 2021.

Ladda ner rapporten här

 

Projektet drevs av AI Sweden, Stockholm Resilience Centre och RISE, och finansierades av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.