Hoppa till huvudinnehåll

National City Lab

National City Lab är Sveriges första AI-labb för kommunal data. Här kan du utforska, experimentera och samarbeta med andra för att skapa datadrivna lösningar med lokalsamhället – som kan spridas vidare och delas med många.

National City Lab

National City Lab är en nationell testbädd där kommuner kan prova nya datadrivna lösningar med syftet att förbättra kommunens tjänster och höja livskvaliteten för invånarna. 

Många kommuner står inför liknande utmaningar när de utforskar möjligheterna med AI och datadriven utveckling. Några av dessa utmaningar innefattar begränsade resurser, datasekretessbekymmer och brist på teknisk expertis. Även om utmaningarna ofta är likartade i karaktär och efterfrågan, förblir arbetet fragmenterat när det gäller att hitta lösningar och arbeta samarbetsinriktat över kommungränserna. 

National City Lab erbjuder en plattform där kommuner, forskare, och näringsliv kan samarbeta för att hitta lösningar för framtiden. Genom att skapa en centraliserad hubb för kunskapsdelning och experimenterande, syftar National City Lab till att möjliggöra för fler kommuner att implementera AI-lösningar.

I National City Lab kan du:

 • Utforska kommunal data för att få en djupare förståelse för lokala utmaningar och möjligheter
 • Utveckla och testa lösningar i en produktionslik miljö
 • Få tillgång till dataset och labba med egna
 • Lära, erfarenhetsdela och inspireras av goda exempel tillsammans med andra
 • Testa den senaste hård- och mjukvaran
 • Ta del av expertis från våra juridiska och strategiska expertgrupper
   

I National City Lab finns:

 • 6 st Nvidia L4 huserat i servrar från Hewlett Packard Enterprise och Netapp, med Netapp datalagring kopplat. 

  Vill man ha access till mer och kraftfullare resurser är National City Lab en del av AI Swedens nationella testbädd där det finns ett 40-tal GPU:er, 1 Petabyte lagring och hundratals processorkärnor. Utöver detta finns flertalets partners mjukvaror och ramverk tillgängliga.

Engagera dig

Labbet ligger i Helsingborg och utvecklas ständigt. National City Lab kan utnyttjas av alla AI Swedens partners och deras medarbetare. Detta innebär att en organisation som inte är en AI Sweden-partner kan få tillgång till genom samarbete med en AI Sweden-partner.

Bli involverad genom att kontakta Tommy Boije.

Profilbild på Tommy Boije
Tommy Boije
Partner manager
+46 (0)72-193 63 14