Skip to main content
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

AI-satsning för västsvenska små och medelstora företag

Hur kan mindre företag använda AI för att skapa bättre affärer? Oavsett vilken sorts företag du arbetar i - producerande företag och tjänsteföretag - finns det stor nytta att hämta i att börja intressera sig för AI. Inom ramen för projektet AI Change Agent West erbjuder AI Sweden kostnadsfri skräddarsydd hjälp för västsvenska företag med färre än 250 anställda. Vi hjälper till med utbildningsmaterial och analyserar era specifika möjligheter med AI och ger förslag på hur ni kan komma vidare i er AI resa.

“Det är svårt att komma i tanke på någon sektor som inte kommer förändras på grund av AI. I alla branscher där kunden bryr sig om kvalitet, prestanda eller snabbhet kan AI hjälpa leverantörer att förbättra sitt erbjudande. Sannolikheten är att om ett företag inte intresserar sig för AI ännu så finns det konkurrenter som gör det och som får stora fördelar av det.” - Astrid Sjögren, AI Change Agent

Projektet riktar sig mot företag som är nyfikna på AI och som vill använda teknik för att skapa bättre affärer på ett hållbart sätt. Oavsett om du har ett tydligt användningsfall för AI eller vill utforska möjligheterna ger projektet hands-on stöd med våra AI Change Agents. Exempel på det stöd som ges är utbildning, identifiering och analys av tillämpningar, planeringsstöd, dataanalys och utvärdering av digital mognadsgrad. Samtliga stödinsatser är kostnadsfria.

Erbjudandet

Mellan vecka 22-27 har vi möjligheten att ta emot ca 10 företag i stor Göteborg med omnejd. Allt vi gör är utan kostnad men mot ett intyg om försumbart stöd. Inga förkunskaper om AI behövs.

Allt startar med ett samtal och därefter ett möte hos er där vi försöker hitta vad som kan passar ditt företag. Kanske är det en inspirationsföreläsning för företagsledningen/styrelsen för att avdramatisera vad AI är och fokusera på hur ni kan använda tekniken ur ett strategiskt perspektiv för att skapa affärsvärde. Efter det kan vi genomföra en mognadsmätning som skall ses som ett avstamp för att skapa medvetenhet, kommunikation och ge underlag till en färdplan framåt. Vi kan också välja en idéworkshop där företaget kan lära sig metoder och verktyg/mallar för att kunna hitta och beskriva sina affärskapande användningsfall. 

För att ta del av erbjudandet kontakta någon av våra AI Change Agents eller fyll i formuläret så återkommer vi:
Astrid Sjögren, Halmstad
Eric Dutt, Göteborg, Sjuhärad

Hör av dig här

Information in English can be found here.

 

Lär dig mer om AI

Här har vi samlat material som du kan ta del av i egen takt. Vill du och din organisation ha mer stöd, kontakta våra AI Change Agents för ett skräddarsytt kostnadsfritt coachingförlopp.

AI-verkstan

AI-verkstan är en podd speciellt framtagen för små och medelstora företag som vill lära sig mer om AI oavsett bransch. Samtalen fokuserar på hur artificiell intelligens kan skapa nytta i ett bolag, snarare än vad artificiell intelligens är.

Varför ska man bry sig om AI? Det är frågan som Astrid Sjögren, projektledare och affärscoach på AI Sweden, resonerar kring i första avsnittet. Svaret beror på vem som ställer frågan, men bättre kundupplevelse och smidigare administration är två av exemplen som Astrid nämner.

Att använda AI på rätt ställe. Med AI kan man göra bättre affärer och utveckla verksamheten. Men hur hittar man rätt användningsområde för artificiell intelligens? Astrid Sjögren pratar i AI-verkstans andra avsnitt om jakten på rätt användningsfall.

AI som ett nytt designmaterial. “Tänk på artificiell intelligens som ett designmaterial som du behöver förstå.” Det rådet ger Pontus Wärnestål, designer och docent i digital tjänsteinnovation vid Högskolan i Halmstad. I avsnittet gör han jämförelser med tidigare tekniska genombrott: “Skulle vi backa diskussionen hade motsvarande fråga varit om bara elektriker behöver intressera sig för elektricitet. Så är det ju inte. Och du måste inte vara programmerare för att kunna dra nytta av AI:s möjligheter,” säger han.

Samarbetet mellan utvecklare och behovsägare. De flesta företag saknar egen AI-kompetens. När man har en idé om vad man vill använda AI till behöver man externa teknikleverantörer. Anders Bjurström är vd på konsultbolaget Tenfifty. I det här avsnittet delar han med sig av sina erfarenheter om hur det samarbetet blir så smidigt som möjligt. Det blir ett samtal som handlar om domänkunskap och teknikkunskap – och om betydelsen av bra data. “Ha gärna en stor vision, men börja smått,” är ett av Anders viktigaste råd.

Utbildningar

Starta din AI-resa är en bred grundkurs om artificiell intelligens och hur AI kan användas som verktyg i en organisation. Till varje avsnitt finns kompletterande frågor som stöd.

Introduktion till AI för ledare kommer ge dig en översikt för potentiell tillämpning, genom konkreta exempel och faktiska erfarenheter. 

Elements of AI utvecklades ursprungligen som en AI-introduktion för den finska befolkningen, men finns nu också översatt till svenska.

Fakta

AI Change Agent West är ett projekt i regi av AI Sweden i samarbete med Skövde Science Park, Innovatum Science Park, IUC Sjuhärad, HighFive Halmstad och Lindholmen Science Park. 

Projektet är finansierat av Europeiska utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Region Halland.

finansiarer_.png

AI Change Agent Halmstad

Astrid Sjögren

AI Change Agent Göteborg

Eric Dutt