AI-rådet
Inom ramen för Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle (finansierat av Vinnova) har ett AI-råd med representanter från tolv kommuner tillsatts. Rådets arbete leds i samverkan mellan AI Sweden samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Rådets ledamöter är utvalda för att ge bredast möjliga representation av landets kommuner. Det innebär deltagare från stora och små kommuner, kommuner som börjat använda AI och de som ännu inte kommit i gång. Mixen är viktig för att kunna fånga upp många perspektiv på kommunernas användning av artificiell intelligens, både när det gäller de möjligheter som teknikutvecklingen medför och utmaningar som kopplas till den.
Rådets ledamöter
- Katarina Lagerqvist, digitaliseringschef, Kristinehamn
- Anna Bengtsson, digitaliseringsledare, Herrljunga/Vårgårda
- Stefan Eriksson, utvecklingsledare digitalisering, Gagnef
- Iwona Carlsson, digitaliseringschef, Kungsbacka
- Maria Svensson, utvecklingschef, Värmdö
- Frédéric Rambaud, digitaliseringschef, Eskilstuna
- Fredrik Edholm, digitaliseringsstrateg, Skövde
- Mathias Andersson, data scientist/AI lead, Helsingborg
- Mårten Lindskog, AI-samordnare, Stockholm
- Fredrik Hallgren, utvecklingsledare AI, Göteborg
- Jari Koponen, programansvarig Handlingsplan för digitalisering, Sundsvall
- Torbjörn Svedung, CDO/CISO, Mellerud
AI-rådets målsättningar
1
Identifiera och prioritera tillämpningsområden, behov och strategiskt relevanta frågor för ökat värdeskapande med AI i Sveriges kommuner.
2
Ta fram rekommendationer på konkreta initiativ som främjar värdeskapande med stöd av AI i kommunal sektor.
3
Bidra med insikter, synpunkter och önskningar till det stödverktyg som tas fram av AI Sweden vid slutet av kraftsamlingen.
AI-rådets rekommendationer
För att underlätta för Sveriges kommuner att starta sin AI-resa så har rådet identifierat och sammanställt ett antal rekommendationer:
Nationell AI-strategi: En gemensam strategi behövs för att tydliggöra prioriteringar och ansvarsfördelning mellan kommuner, regioner, och statliga myndigheter.
Finansiellt stöd och samarbete: Statligt stöd till kommuner för AI-innovation bör kopplas till långsiktiga investeringar och samarbete mellan aktörer.
Gemensam infrastruktur och standardisering: Nationell samordning och utveckling av gemensam infrastruktur för datahantering och AI-tillämpningar, med fokus på standardisering och juridiska förutsättningar.
Kompetensutveckling: Insatser för att höja AI-kompetensen i kommunal sektor, särskilt bland ledare och beslutsfattare.
Policy och regelutveckling: Samordnad policyutveckling och stöd för gemensamma juridiska tolkningar, särskilt kring GDPR, genom regulatoriska sandlådor.