Hoppa till huvudinnehåll

AI-vårdkartan

Vårdkartan ger en visuell överblick av AI-initiativ inom hälso- och sjukvården i Sveriges regioner. Syftet är att sprida kunskap, främja samarbete och erfarenhetsutbyte. Utforska kartan för att upptäcka hur AI bidrar till framtidens vård.

 

Kartläggningen har tagits fram av AI Sweden, i samarbete med Högskolan i Halmstad. Design och utveckling av vardkartan.ai.se är utförd av Datastory på uppdrag av AI Sweden.

Vårdkartan är en interaktiv kartläggning som visualiserar pågående AI-initiativ inom svensk hälso- och sjukvård. Den ger en lättillgänglig översikt för vårdpersonal, forskare, beslutsfattare och allmänheten.

Syftet med Vårdkartan är att ge en överblick över AI-initiativ inom svensk hälso- och sjukvård, att sprida kunskap, att främja samarbete, och att möjliggöra för regioner att inspirera varandra och undvika att lägga kraft på samma saker.

Data har samlats in från juni till december 2024 via AI Swedens Regionreferensgrupp.

Initiativen är kategoriserade enligt ett ramverk baserat på WHO:s rapport om AI och hälsa.

Kategoriseringen av tillämpningsområden och verksamhet har gjorts av forskare vid Högskolan i Halmstad

Det är viktigt att notera att kartan är ett levande dokument, och utvecklas hela tiden. Data kan saknas från vissa regioner i nuläget, men arbetet fortgår och uppdateringar sker kontinuerligt.

Vi uppmuntrar regionerna att dela med sig av sina AI-initiativ. Detta kan göras genom ett formulär som finns på webbplatsen vardkartan.ai.se.

Det kan bero på tidsbrist eller avsaknad av intern kartläggning. Vårdkartan är under kontinuerlig utveckling och vi ser gärna att man kompletterar med initiativ som saknas i kartläggningen eller har startats efter den initiala datainsamlingen.

AI Sweden har tagit initiativet till kartläggningen inom ramen för innovationsmiljön Informationsdriven vård och visualiseringen har utförts av Datastory.

Jens Nygren

The AI healthcare map provides a valuable overview of how AI is currently used within Swedish healthcare and can hopefully contribute to increased collaboration between regions, academia, and the private sector. It can also play an important role in informing and guiding authorities and politicians about ongoing initiatives, identifying areas where efforts are needed, and thereby creating better conditions for a strategic and needs-driven development of AI within healthcare.

Jens Nygren

Jens Nygren

Professor in health innovation, School of Health and Welfare, Halmstad University

Lorna Bartram

Vårdkartan contributes to an understanding of which regions and healthcare providers have already come a long way – now we need to continue investing and create incentives to spread successful solutions and working methods to more. Collaboration and collective investments are key here. It is also of great importance that healthcare can receive clear national guidelines on specific central challenges linked to patient safety and the application of relevant legislation that currently hinders innovation and application.

Lorna Bartram

Lorna Bartram

AI Transformation Strategist - Healthcare

Rapport

Resultat och slutsatser utifrån kartläggningen av AI-relaterade sjukvårdsprojekt i Sveriges regioner sammanställs i rapporten: Vårdkartan – En kartläggning av svenska regioners AI-initiativ inom vårdsektorn.

Rekommendationer för en god och jämlik vård för hela befolkningen

Dark blue icon symbolising a roadmap.

Tydliga nationella riktlinjer

Dark blue icon two people holding lightbulb

Stärk framgångsrika initiativ

Dark blue lightbulb inside an open book.

Kompetensutveckling

Dark blue icon network symbol

Stärk befintliga strukturer

Dark blue three hands holding puzzle pieces

Främja samverkan över gränser

Dark blue star icon.

Nationell ambitionsnivå

Markus Lingman

Framgång inom AI kräver kompetens, data, uthållighet och stöd från central ledning. Det har vi byggt under lång tid i Region Halland. Arbetet har lett till att vi tidigt kunde implementera AI-produkter i verksamheten med start i bilddiagnostiken, men också använda AI i verksamhetsanalys för optimering av patientflöden och annat. I tillägg kan vi bedriva AI-stödd forskning på verklig data, för att lära oss mer om till exempel patientrisker. Kombinationen blir kraftfull.

Markus Lingman

Markus Lingman

Professor, specialistläkare i kardiologi och ledningsstrateg i Region Halland

Magnus Kjellberg

En framgångsfaktor som jag tror är viktig är att ledningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset tidigt, för ungefär 5 år sedan, såg AI som ett fokusområde och bestämde sig för att satsa på det. Förankring i ledningen har gjort det  enklare att få loss resurser samtidigt som det skickar en signal genom hela sjukhuset och externt att AI är viktigt. Ett exempel där vi i pilotprojekt sett stora nyttor med AI är inom fallprevention på avdelningar där en AI-lösning har kunnat minska antalet fallolyckor med över 60% vilket både sparar resurser men framförallt minskar lidande för patienter.

Magnus Kjellberg

Magnus Kjellberg

Föreståndare för Kompetenscentrum AI på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Utvecklingen av ’Vårdkartan’ har möjliggjorts genom medfinansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden under projektet ”Ökad nationell samverkan för accelererad användning av AI i alla branscher” samt medfinansiering från Vinnova genom projekten ”Informationsdriven vård” och ”Use Case Factory”.

EU-flagga med text intill: Medfinansieras av Europeiska unionen
Logotype in green: VINNOVA Sweden's Innovation Agency

För mer information, vänligen kontakta:

Lorna Bartram
Lorna Bartram
AI Transformation Strategist - Healthcare
+46 (0)70-635 71 01

Relaterat innehåll

AI generated image showing a hospital setting with high speed capture

Hälso- och sjukvård

Kärnan i vårt uppdrag är en fast övertygelse om att artificiell intelligens (AI) spelar en avgörande roll för att förbättra leveransen av enastående hälso- och sjukvårdstjänster till Sveriges...
A closeup of two holding hands, you can tell in the background that one person is wearing blue caretaker garments

Informationsdriven vård

Detta strategiska initiativ stödjer svenska hälso- och sjukvårdsorganisationer i utvecklingen av AI-lösningar. Målet är att erbjuda en mer informationsdriven, individanpassad och skalbar hälso- och...
Blurred images of hospital staff wearing blue and green scrubs, rushing in the corridor

AI Sweden × Unity Health Toronto

AI har blivit en avgörande teknik inom hälso- och sjukvården, vilket inte minst har visat sig på Unity Health Torontos sjukhus i Kanada. Ett exempel är att mer än 20 procent färre patienter dör på...
Map of Sweden with yellow dots

AI-kartan för kommuner

Ger en tydlig överblick över AI-initiativ inom Sveriges 290 kommuner Genom en interaktiv karta kan användare utforska vilka verksamhetsområden där kommuner driver AI-initiativ och vilken samhällsnytta...