Hoppa till huvudinnehåll

Precisionsskogsbruk

Konceptet med precisionsskogsbruk innebär användning av högupplöst data för att fatta precisa beslut baserat på data från digitala tvillingar av skogar på träd-nivå. Målet med projektet är att utveckla en plattform för AI från början till slut för skogsanalys och syntetiska digitala tvillingar av skogen. Vilket skapar förutsättningar för AI från början till slut för högupplöst analys av skogsdata för behovsbaserade användningsområden.

Precision forestry project

Utmaningar

Problemet med precisionsskogsbruk idag är att förmågan att samla in träningsdata är begränsad. Ett annat problem är att livslängden på data i skogen är kort eftersom träden ständigt växer.

Projektet har utformats av Arboair tillsammans med projektpartners Holmen och AI Sweden. Lösningen bidrar till Agenda 2030 15.2, 13.1, 5.A, 5.B och 9.4..

Syfte

Projektet bryter helt ny mark och bidrar till tidigare saknad kunskap om hur syntetisk datagenerering kan användas för att bygga applikationer inom modernt skogsbruk. Vidare kommer det att ta hänsyn till granulariteten mellan olika trädslag och kunna skapa realistiska skogar som ett resultat. Värdet kommer att vara att skogsindustrin kan utvärdera mellan att optimera för att säkra högre ekonomisk lönsamhet samtidigt som man avsätter skog för koldioxidlagring, säkrar kolsänkor i trä för industrin, ökar biologisk mångfald och bidrar med naturupplevelser för samhället.

Förväntade resultat

Projektet syftar till att realisera en lösning som bidrar till skogsföretagens konkurrenskraft genom effektivisering av skogsarbete, och projektets mål bidrar till ökad konkurrenskraft för svenska företag på en världsmarknad där fler människor kan använda processen och kunskapen bakom tekniken för internationalisering där tunga och avancerade analyser krävs.

Fakta

Finansiering
Finansierande parter: VinnovaArboairHolmen, AI Sweden
Total projektbudget: ~ 6,9 MSEK

Deltagare
ArboairHolmen, AI Sweden
+ Referensgrupp: East Sweden GameSkogstekniska klustretSpillkråkan kvinnliga skogsnätverk

Kontakt

Vill du bidra eller har du några tankar eller frågor? Kontakta Oscar Spaak för att lära dig mer.

Picture of Oscar Spaak
Oscar Spaak
AI Change Agent Linköping
+46 (0)72-467 69 51