Hoppa till huvudinnehåll

Utforska AI-världen: Hlib och Pavlos erfarenheter från AI Swedens Young Talent-program

onsdag, januari 4, 2023

Hlib Turuta och Pavlo Ovchynnykov deltar båda i AI Swedens Young Talent-program i Linköping. De arbetar på projekt som fokuserar på allt från att modellera brottsplatser till ansiktsigenkänning. Läs vidare för att lära dig mer om deras erfarenheter hittills!

Two young men sitting at a table with their computers, both looking directly into the camera

Young Talent är ett program för nyligen examinerade gymnasieelever med ett särskilt intresse för AI. De utbildas och boostas på AI Sweden under hösten och arbetar hos partners under våren. Under denna kohort deltar 13 unga talanger i Linköping, Västerås, Örebro och Göteborg.

Hlib och Pavlo gick båda på samma skola hemma i Ukraina. Deras skola hade kopplingar till AI Sweden och de uppmuntrades av sin lärare att ansöka till programmet. Sedan programmet startade har de arbetat på olika projekt och besökt AI Swedens partners i Stockholm och Göteborg.

“Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig, men så här långt har det överträffat mina förväntningar. Jag har lärt mig så mycket. Det har verkligen vidgat min syn på vad man kan göra med AI", säger Pavlo.

Modellering av brottsplatser och anomalidetektering

Varje vecka studerar de nya ämnen, utför uppgifter och arbetar med projekt från AI Swedens partners eller avdelningar. Till exempel arbetar Pavlo tillsammans med Nationella Forensiska Centrumet på att modellera brottsplatser med olika typer av insamlade och kombinerade data.

Hlib arbetar med anomalidetektering i videor tillsammans med Combitech. Han berättar att ett problem de försöker lösa är GDPR-relaterade frågor och hur man kan sudda ansikten i videor, vilket är en aspekt av att arbeta med ansiktsigenkänning. Båda projekten härstammar från partnerbehov, vilket Hlib och Pablo betonar tillför värde till programmet eftersom man skapar påverkan för den verkliga världen.

Lärande genom att göra

Ibland dyker det upp utmaningar och tekniska problem längs vägen.

"När du fastnar måste du söka efter svaren själv. Det får dig att växa som individ och du lär dig hur man löser problem och vem man ska ställa frågor till", säger Pavlo.

Både Pavlo och Hlib håller med om att programmet är bra om du vill arbeta med professionella inom AI och prova på nya saker. Man blir en del av hela resan, från forskning till implementering.

"Om du vill vara en del av en fantastisk gemenskap, bör du ansöka till detta program. Det förbereder dig för framtiden och du träffar så många nya människor och coola företag längs vägen. Det är verkligen kul", säger Hlib.

Är du, eller har du nyligen tagit examen från ett tekniskt gymnasieprogram och har ett intresse för Artificiell Intelligens? Anslut till AI Swedens karriärsida och ange Young Talent Program under intressen för att få information om nästa ansökningsprocess. Anslut här.