9 av 10 kommuner i Sverige jobbar på något sätt med AI. Men projekten är i regel små, sker okoordinerat och fördelningen över landet är ojämn med stor skillnad mellan landets större och mindre kommuner.
– Totalt har vår kartläggning identifierat strax över 1000 AI-relaterade initiativ. Det är väldigt glädjande att se. Men många jobbar med samma sak och risken är att initiativen stannar på ett pilotstadie. Om alla Sveriges 290 kommuner återuppfinner hjulet på egen hand så kommer vi inte att växla ut det stora orealiserade värdet med AI för välfärden. Här krävs styrning och gemensamma insatser som skapar incitament för resurseffektiv utveckling och kompenserar för vår decentraliserade förvaltningsmodell.
Analysföretaget Dcipher Analytics har på uppdrag av AI Sweden kartlagt AI-relaterade initiativ i landets 290 kommuner med hjälp av bland annat AI. Arbetet bygger på information från årsredovisningar, databaser, enkäter och andra källor som tolkats med hjälp av artificiell intelligens. Under åren 2022-2024 fanns totalt 1008 initiativ igång, fördelat på 263 av kommunerna.
Kartläggningen innefattar en summering av befintliga AI-initiativ utifrån tillämpningsområde och vad som varit syftet bakom de olika initiativen. Kartan och informationen publiceras öppet på en interaktiv webbplats – kommunkartan.ai.se – och blir ett viktigt verktyg för kommuner i att öka sin AI-användning.
– Vi vet att det pågår flera AI-initiativ runtom i landet men nu får vi för första gången en bra överblick. Över tusen projekt kan låta mycket, men utslaget per kommun blir det knappt fyra projekt. Och tittar man på de absoluta siffrorna ser vi att ett fåtal stora kommuner gör väldigt mycket, medan en majoritet av de mindre har ett eller två projekt igång. Vi behöver lösa nyckelutmaningar exempelvis runt juridiken och gemensam infrastruktur och satsa på att sprida kunskap från de kommuner som har kommit långt i arbetet till kommuner som har längre kvar på resan, säger Rebecka Lönnroth.
Utforska kartläggningen på kommunkartan.ai.se och läs slutsatserna sammanfattande i en rapport.
Siffror från rapporten:
Kartläggningen är en del av Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle, ett projekt över fyra år av AI Sweden och Vinnova i samverkan med DIGG (Myndigheten för digital förvaltning), MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).
Projektet ska ge ett skräddarsytt stöd till kommuner och civilsamhälle i hur de bäst använder AI. Deltagare utbildningar, workshops och tillgång till AI Swedens nätverk via initiativet. För projektidéer som beviljas finansiering i någon av Vinnovas riktade utlysningar tillkommer dessutom stöd under projektperioden.