Hoppa till huvudinnehåll

Studenter och ideella organisationer samarbetar för att använda AI till samhällsnytta

tisdag, juni 18, 2024

Förra veckan lanserade AI Sweden sitt nya talangprogram, AI for Impact. Under de kommande tio veckorna kommer 15 studenter att samarbeta med fem ideella organisationer för att utveckla innovativa AI-lösningar som adresserar sociala utmaningar.

A group of young AI talents all wearing AI Sweden caps

Organisationer som deltar i programmet och respektive AI-projekt:

  • UNICEF Sverige: Användning av AI för att analysera data och minska donatoravhopp, vilket ökar kostnadseffektiviteten i insamlingar.
  • Sjöräddningssällskapet: Implementering av prediktivt underhåll för att förbättra flottans prestanda och minska driftstopp.
  • Röda Korset (Umeå-avdelningen): Utveckling av en realtids röstöversättningsapp för bättre kommunikation med migranter.
  • Mind: AI-drivet system för översättning och sammanfattning av forskningsartiklar inom mental hälsa, vilket gör information mer tillgänglig för allmänheten.
  • Reach for Change: Integration av AI-verktyg i en onlineplattform för att stödja sociala entreprenörer med resursnavigering och effektmätning.

Finansierat av Google.org, AI Swedens AI for Impact-projekt syftar till att stärka svenska sociala entreprenörer, sociala impactbolag och icke vinstdrivande organisationer som verkar för social hållbarhet. Projektet inkluderar flera initiativ utformade för att höja medvetenheten om hur AI kan användas för social nytta och ta fram exempel på användningsfall. Ett nyckelinitiativ är sommarens talangprogram, där studenter hjälper organisationer att integrera AI i deras verksamhet.

“Vi ser att AI är en katalysator för positiv förändring. Det är särskilt viktigt att vi satsar på dessa ideella organisationer som ofta saknar egna resurser för att utveckla och implementera ny teknik. Med stöd från Google.org kan vi hjälpa dessa organisationer att effektivisera sitt arbete och stärka deras förmåga att hjälpa de målgrupper de arbetar med. Tillsammans kan vi använda teknologin för att göra skillnad på riktigt” säger Carl Norling Markai, Impact Initiative Developer på AI Sweden.

Studenterna, som kommer från Uppsala, Linköping, Lund och Stockholms univeristet samt KTH och Chalmers, kommer att arbeta med olika projekt som att utveckla chatbots, genomföra textanalys och andra innovativa AI-applikationer. Dessa projekt syftar till att effektivisera verksamheten, förbättra räckvidden och förbättra serviceleveransen för de deltagande ideella organisationerna.

Mer om projektet

Three young professionals in a meeting
AI Sweden driver med finansiering från Google.org projektet AI for Impact som ska stärka svenska...

Uppdateringar om AI for Impact

Håll dig uppdaterad med de senaste utvecklingarna i AI for Impact-projektet genom att prenumerera här.

För mer information, kontakta

Photo of Carl Norling Markai
Carl Norling Markai
Impact Initiative Developer
+46 (0)70-588 05 72

Du kanske också är intresserad av:

Stockholm location
Ökningen av AI-tillämpningar leder till en snabb ökning av efterfrågan på AI-experter. Näringslivet...