55 kommuner, regioner och myndigheter utvecklar just nu tillsammans en gemensam digital assistent för offentlig sektor. Totalt är över 2 000 medarbetare över hela landet involverade i initiativet som ska bidra till snabbare handläggning och bättre beslutsunderlag. Samarbetet bryter ny mark och bygger kapacitet som är avgörande för att möta de utmaningar som offentlig sektor står inför de kommande åren.
Jonatan Permert presenterar Svea i Almedalen 2024.
– Flera prognoser pekar på en stor kommande personalbrist i sektorn. Många arbetsuppgifter handlar om att hantera text på olika sätt, och där ser vi att stora språkmodeller kan skapa stort värde. Svea, som prototypen som byggs i projektet heter, kommer bland annat att kunna hjälpa till med att sammanfatta och analysera texter, förbättra och redigera texter, skapa nya texter, klassificera dokument och ta fram individualiserat stöd åt medborgare, säger Jonatan Permert, AI transformation strategist på AI Sweden.
Jonatan Permert, AI transformation strategist på AI Sweden.
Svea utforskar hur en chatbot för offentlig sektor kan fungera, och visar redan positiva resultat.
– Det är otroligt glädjande att se att runt 80 procent av de som använder prototypen säger att de sparar tid, bland annat genom snabbare handläggning av ärenden och bättre beslutsunderlag. De säger också att de ökar kvaliteten och faktiskt har roligare på jobbet. Det är ett tydligt tecken på att vi är något viktigt på spåren och att AI verkligen kan göra skillnad i offentlig sektor, fortsätter Jonatan Permert.
Utvecklingen av Svea är bara en del i det större initiativet “En gemensam digital assistent för offentlig sektor” som har pågått sedan maj 2024. På knappt ett år har initiativet vuxit från 6 till 55 medverkande organisationer. Det övergripande syftet är att främja nationell samverkan kring AI för textuppgifter och skapa förutsättningar för gemensamma lösningar i offentlig sektor.
– Just samverkansformen, där så många aktörer från offentlig sektor deltar, är en förutsättning för att det här viktiga arbetet ska vara möjligt. Mängden träningsdata som behövs är större än vad de flesta kommuner, regioner och myndigheter skulle kunna skapa på egen hand. Det är också avgörande att det är medarbetare från offentlig sektor som är med och skapar den här träningsdatan – de kan sina behov bättre och sitt fackspråk än några andra, säger Jonatan Permert.
Huddinge kommun är en av dem som deltar i projektet. Linda Burman, Objektproduktledare IT på Huddinge kommun, ser ett stort värde för hela organisationen, både på kort och lång sikt.
![]()
Att få vara delaktig i ett sådant här stort och betydelsefullt projekt är ett fantastiskt privilegium. I och med det så kommer vi att lära oss mer om AI, få större förståelse hur vi kan använda AI, vi bottnar i juridiska frågor och informationshantering, vi samarbetar mellan verksamheter, vi förändringsleder och transformerar oss.
![]()
Linda Burman
Objektproduktledare IT på Huddinge kommun
Fas 1
Fas 2
Fas 3