När årets upplaga av den stora AI-konferensen International Conference on Learning Representations (ICLR) arrangerades i Singapore var AI Sweden representerade med två vetenskapliga artiklar.
– Jag kommer hem med en stark känsla av att våra projekt är i absolut världsklass. Vi sitter med samma frågeställningar och löser dem på sätt som påminner om de allra största AI-labben – och de visade ett stort intresse för det vi gör, säger Johan Östman, forskare på AI Sweden.
Johan Östman och Tim Isbister, AI Engineer på AI Sweden.
ICLR räknas som en av de viktigaste AI-konferenserna i världen. 2025 hade drygt 11000 artiklar skickats in, drygt 3500 antogs. Två av dem från AI Sweden: Decoupled Subgraph Federated Learning och SWEb: A Large Web Dataset For The Scandinavian Languages.
![]()
Den första beskriver hur federerad inlärning kan användas över känsliga grafdata som spänner över flera organisationer, till exempel transaktionsnätverk inom finanssektorn, den andra en metod för att sammanställa träningsdata för specifika språk.
![]()
Johan Östman
Research Scientist på AI Sweden
Ett tydligt tema på årets konferens var AI Security, ett ämne som bland annat lyftes i två av de inledande keynote-presentationerna. Johan Östman beskriver presentationer och artiklar om bland annat alignment, hallucinationer, och hur man skapar robusta AI-modeller.
– Det här är områden där vi redan publicerat många artiklar, och det märks att vi kommit långt. Det mest givande var minglet, där flera spontana diskussioner ledde till att personer från de mest kända labben ville boka längre möten med oss, för att få veta mer om vår forskning i bland annat LeakPro-projektet, säger Johan Östman och fortsätter:
– Jag har varit på många konferenser och det här var en ny upplevelse. Tidigare har det varit jag som ställt frågor till de bästa forskarna i världen för att få lära mig mer. Den här gången fanns det också ett jättestort intresse för det vi gör.
Resan till Singapore innebar också flera möten tillsammans med Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och RISE hos Infocomm Media Development Authority, IMDA, en myndighet med uppdrag att skapa förutsättningar för en stark digital ekonomi och digitalt samhälle, och National University of Singapore.
– IMDA har jobbat med regulatoriska sandlådor längre än vad vi gjort i Sverige, och kring det fick vi med en hel del tankar hem. Vi hittade också potentiella samarbeten kring flera av våra pågående projekt, säger Johan Östman.
Per Nydén, tf enhetschef för Innovationshubben på IMY, sammanfattar vad han tog med sig hem från diskussionerna i Singapore:
![]()
Det var ett spännande möte med IMDA. Även om vi på IMY har hunnit samla på oss en del erfarenhet genom vår egen regulatoriska sandlåda som vi bedrivit i 2-3 år, har IMDA varit igång betydligt längre, vilket gjorde det särskilt värdefullt att ta del av deras insikter. Att deras sandlåda blivit en självklar del av Singapores digitala ekosystem och att de lyckats engagera den privata sektorn i stor utsträckning var verkligen inspirerande.
![]()
Per Nydén
Per Nydén, tf enhetschef för Innovationshubben på IMY
Utforska AI Labs, våra vetenskapliga publikationer och hur du kan hjälpa till att forma framtiden:
Läs vidare