Med ett vårdsystem under allt större press presenterar AI Sweden ett nytt whitepaper. Målet är att ge beslutsfattare inom vården praktiska verktyg och insikter för att hantera både utmaningarna och möjligheterna med artificiell intelligens.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) riskerar regioner och kommuner att göra ett sammanlagt underskott på 30 miljarder kronor under 2024. Stigande kostnader, hög inflation och arbetskraftsbrist belastar redan hårt ansträngda resurser.
Det finns mycket orealiserat värde i AI som redan idag kan göra stor skillnad genom att stärka kvaliteten i vården och förbättra tillgängligheten för patienterna. Många verktyg och lösningar är redo att användas och kan bidra till att effektivisera arbetsflöden, förbättra resursfördelningen och ge stöd i medicinska beslut. Utmaningen ligger i att komma igång – att omsätta möjligheterna i praktiken. För närvarande bromsas detta av långa upphandlingsprocesser och bristen på standardiserade metoder för att utvärdera resultat.
Lorna Bartram
AI Transformation Strategist, Hälso- och sjukvård på AI Sweden
Det nya whitepapret belyser hur AI kan möta utmaningar, som kan kopplas till demografiska förändringar och personalbrist och ökande patientbehov. Målet är att hjälpa beslutsfattare inom vården att ta sig an AI på ett mer strukturerat sätt.
-Vi har fått frågor från flera håll om det finns en modell för investering och upphandling kring AI inom vården och har insett att det här är ett område där det saknas kunskap och strukturerade arbetssätt. I det här första arbetet finns konkreta exempel på hur man har räknat och exempel på tillvägagångssätt i regionerna. Här ser vi att samverkan mellan regionerna kan vara avgörande för att sprida kunskap kring hur man har gjort beräkningar för investeringar och vi tror att det skulle behövas en grupp på nationell nivå som kan titta på detta gemensamt, säger Lorna.
Ambitionen är att det här dokumentet ska hjälpa beslutsfattare inom vården att standardisera hur de utvärderar effekter av AI-tillämpningar och att uppmuntra till ökat samarbete och kunskapsdelning mellan regionerna. Genom att skapa enhetliga metoder och stärka samverkan vill AI Sweden bana väg för bredare användning av hållbara och effektiva AI-lösningar.