Hoppa till huvudinnehåll

Ny utgåva av Handbok för informationsdriven vård och AI

måndag, maj 19, 2025

Mycket har förändrats sedan AI Sweden lanserade den första utgåvan av En handbok för informationsdriven vård 2021. Nu kommer en uppdaterad utgåva med både omarbetade och nyskrivna kapitel.

Dessutom deltar fler författare som delar erfarenheter från de senaste årens arbete. Boken ger därmed aktuella insikter och praktisk vägledning kring hur användning av data och AI kan bidra till nytta och skapa förändring i svensk vård.

– Vården har välkända utmaningar framåt, men möjligheterna är större, säger Markus Lingman, en av bokens tre redaktörer.

Cover of the book 'Handbok för informationsdriven vård och AI' and portraits of the three authors. Dark blue background.

'Handbok för informationsdriven vård och AI', Markus Lingman, Lorna Bartram och Nina Lahti.

AI Sweden står tillsammans med representanter från Högskolan i Halmstad och Karolinska Universitetssjukhuset som redaktörer för den nya utgåvan, som ges ut av förlaget Studentlitteratur.

En av redaktörerna är Markus Lingman, adjungerad professor och ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland. Han ser stora möjligheter med datadriven vård.

Markus Lingman

Vården har välkända utmaningar framåt, men möjligheterna är större. I boken delar vi med oss av hur man kan hitta mer rätt genom att nyttiggöra och agera på den enorma mängd information som skapas i ett digitalt vårdsammanhang.

Markus Lingman

Markus Lingman

Adjungerad professor och ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland. Han ser stora möjligheter med datadriven vård

Nära 200 AI-initiativ skapar redan stort värde

AI bidrar redan med stort värde till hälso- och sjukvården, genom att effektivisera sjukvårdssystemet, förbättra arbetsmiljön för medarbetarna och förbättra vården som patienterna får. Idag används AI för att upptäcka lungcancerminska fallolyckor på vårdavdelningar och för att optimera resursanvädning för att nämna några exempel bland de närmare 200 kartlagda AI-initiativ som pågår runt om i landet. 

Nyckeln till framgång är ledarskap och samarbete. Det menar Lorna Bartram, som leder och koordinerar AI Swedens arbete inom hälso- och sjukvården, och som också är en av bokens redaktörer.

Lorna Bartram

Införandet av AI är inte en IT-fråga, utan det krävs ett brett samarbete över professionsgränser och mellan olika verksamheter. Ingen människa eller organisation kan besitta all kunskap själv. Här fyller boken en viktig roll genom att sammanföra dessa olika perspektiv som är nödvändiga för att skapa förändring med data och AI i vården.

Lorna Bartram

Lorna Bartram

AI Transformation Strategist | Hälso- och sjukvård

Den nya utgåvan har genomgått en omfattande uppdatering. Tekniken och kunskapsläget utvecklas snabbt, vilket har föranlett att boken har breddats med nya perspektiv och flera helt nyskrivna kapitel. Exempel på nyskrivna kapitel är ”Vad är informationsdriven vård?”, ”Organisera för AI och informationsdriven vård”, ”Implementering av AI inom sjukvården” samt ”Nätverk och samarbete som möjliggörare”.

Boken blev kurslitteratur

Den första utgåvan av handboken togs fram inom ramen för innovationsprogrammet Informationsdriven vård som pågick mellan 2019 till 2024 och finansierades av Vinnova, med syftet att påskynda omställningen till informationsdriven och individanpassad vård i Sverige.

Boken var resultatet av ett brett samarbete med en stor mängd aktörer från hela landet och blev snabbt en uppskattad och viktig resurs. Den har använts flitigt inom såväl hälso- och sjukvården som akademin. Inom den prehospitala vården i Region Stockholm har boken inspirerat till nya metoder för att förbättra resursfördelning och beslutsfattande, och boken har också använts som kurslitteratur på Högskolan i Halmstad och Göteborgs universitet.

Insikter från dem som redan tagit stegen

Bokens värde ligger i att samla beprövade erfarenheter och metoder för hur man konkret kan använda data och AI, baserat på insikter från dem som redan har tagit stegen.

– I ett komplext och snabbt växande fält där många individer och organisationer fortfarande saknar praktisk kunskap och vi till stor del bygger rälsen medan vi kör, är min förhoppning att den här boken ska fungera som både inspiration och konkret vägledning. Att få ta del av erfarenheter från de som redan har kommit en bit på vägen är oerhört värdefullt. Jag hoppas att läsarna ska uppleva ämnet som relevant och angeläget och får lust att engagera sig i att skapa konkreta förbättringar som leder till en mer individanpassad, jämlik och hållbar vård, säger Lorna Bartram på AI Sweden.

Fakta: Informationsdriven vård

Informationsdriven vård är ett begrepp inspirerat av Harvardprofessorn Ziad Obermeyer och The Institute for Information Driven Medicine vid Harvard University. Informationsdriven vård bygger på ett systematiskt användande av data för att förbättra både kvalitet och effektivitet i hela vårdkedjan.

Den första utgåvan av En handbok för informationsdriven vård gavs ut av AI Sweden 2021, inom ramen för ett innovationsprogram med syfte att ställa om till informationsdriven individanpassad vård för alla i Sverige. Handboken var ett resultat av ett samarbete mellan ett stort antal aktörer över hela landet, däribland Vinnova, Region Halland, Högskolan i Halmstad, SKR Sveriges Kommuner och Regioner och Karolinska Universitetssjukhuset.

Innovationsmiljön Informationsdriven vård finansierades av Vinnova.

Redaktörer och författare till den nya utgåvan

Markus Lingman (red.) Adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad, forskare vid Sahlgrenska akademin, ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland. Regeringens ämnesråd för Medicin och Hälsa vid Vetenskapsrådet.

Lorna Bartram (red.) Leder och koordinerar hälso- och sjukvårdsinitiativ på AI Sweden. Tidigare miljöledare för den nationella Vinnova-finansierade innovationsmiljön Informationsdriven vård. Tidigare bakgrund som digitaliseringsstrateg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Nina Lahti (red.) Innovationsstrateg vid Karolinska Universitetssjukhuset. Tidigare anställd som AI Transformation Strategist – Healthcare vid AI Sweden och har varit miljöledare för den nationella Vinnova-finansierade innovationsmiljön Informationsdriven vård.

Författare

Farzaneh Kobra Etminani, Universitetslektor i maskininlärning vid Högskolan i Halmstad och strateg i Region Halland.

Peter Kelly, ST-läkare och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Magnus Kjellberg, Föreståndare vid Kompetenscentrum AI. Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ola Lövenvald, Data scientist och datalagerarkitekt i Region Halland.

Jens Nygren, Professor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.

Mattias Ohlsson, Professor i informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad och professor i teoretisk fysik med inriktning mot maskininlärning för medicinsk diagnostik vid Lunds universitet.

Carolina Samuelsson, Sjukhuschef vid Hallands sjukhus i Region Halland.

Torkel Strömsten, Docent vid Handelshögskolan i Stockholm och adjungerad professor vid Högskolan i Halmstad.

Petra Svedberg, Professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad.

Henrik Vennersten, IT-arkitekt i Region Halland.

Läs vidare

Woman with glasses next to Vårdkartan document.

Ny kartläggning: Stor ojämlikhet i regionernas AI-arbete inom vården

2025-04-08
179 initiativ inom artificiell intelligens (AI) har identifierats inom den svenska hälso- och sjukvården. Majoriteten av initiativen pågår inom diagnostik samt ledning och administration. Men det är...
Bild med sjukhusmiljö i bakgrunden, text: NYTT PROJEKT Kanada x Sverige

Tre svenska universitetssjukhus utvecklar sin praktiska AI-förmåga i samarbete med Kanada

2025-01-29
Karolinska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset samarbetar med kanadensiska vårdgivaren Unity Health Toronto i ett nytt projekt för att stärka sin AI...
Collage showing the report 'AI i vården' and Lorna Bartram

Nytt whitepaper: Belyser AI-investeringar och upphandling inom vården

2024-12-03
Med ett vårdsystem under allt större press presenterar AI Sweden ett nytt whitepaper. Målet är att ge beslutsfattare inom vården praktiska verktyg och insikter för att hantera både utmaningarna och...