Hoppa till huvudinnehåll

Nobelprisvinnaren Geoffrey Hinton på scenen under AI Sweden-event

torsdag, december 12, 2024

Den 4 december arrangerade AI Sweden ett exklusivt evenemang med Nobelpristagaren professor Geoffrey Hinton.

– Jag är förbluffad över hur snabbt saker har utvecklats de senaste åren. Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det, sa han i ett samtal med AI Swedens Senior Scientific Advisor Daniel Gillblad.

Geoffrey Hinton speaks at AI Sweden event. Pictured on stage with Daniel Gillblad.

Inför en publik bestående av beslutsfattare  och ledande AI-forskare från AI Swedens partners reflekterade Geoffrey Hinton både över sitt arbete med neurala nätverk på 1980-talet och den senaste utvecklingen inom området – och vad den betyder för samhället i stort.

När han fick frågan om det saknas några komponenter för att uppnå AI med samma förmåga som människor svarade Geoffrey Hinton:

– Inget som är avgörande. Vi kan hamna i en situation där vi får slut på träningsdata, men då kan vi få modellerna att resonera och generera sin egen träningsdata, ungefär som AlphaGo spelar mot sig själv.

En fråga från publiken berörde denna snabba utveckling och hur den ständigt förändrar landskapet som organisationer som vill använda AI i sin verksamhet måste orientera sig i. "Vänta nu, klagar du på att vi fortsätter göra nya saker," skämtade professor Hinton innan han svarade:

Some of the audience members listening
Professor Geoffrey Hinton on stage answering questions from the audience

– Förr kunde man skapa en bra produkt och sedan bara håva in vinsten i 20 år framöver. Så kommer det inte längre att vara. Istället måste man vara anpassningsbar och flexibel och räkna med att man får sina vinster under bara några få år.

Diskussionen berörde även professor Hintons oro kring riskerna med AI. Han uttryckte frustration över journalister som blandar ihop olika typer av risker. Han utvecklade också sin uppfattning om att regulatoriska krav måste riktas mot de största AI-labben för att få dem att investera mer inom detta område.

Medan vissa utmaningar behöver hanteras med enorma resurser och internationellt samarbete, finns det andra som han tror är lättare att lösa. Som till exempel hur man säkerställer integritet vid träning av modeller på känslig data.

I det efterföljande panelsamtalet fortsatte diskussionerna om AI:s påverkan på samhället, om den roll forskning spelar samtidigt som utvecklingen och kanske framför allt användningen av AI kräver engagemang från både privat och offentlig sektor.

Panel discussion on stage with professor Geoffrey Hinton

Citat från panelsamtalet

Amy Loutfi, Professor in computer science and co-director Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program

Det finns ett stort värde i att stödja både forskare, inte minst doktorander, och forskningsmiljöer. Inte bara för att driva forskningen framåt, utan också i spridningen av resultaten. Både industrin och den offentliga sektorn spelar mycket viktiga roller för att säkerställa att den forskning som bedrivs är relevant.

Amy Loutfi, Professor in computer science and co-director Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program

Amy Loutfi

Professor i computer science & co-director Wallenberg AI, Autonomous Systems & Software Program

Hanifeh Khayyeri, VP of Computer Science, RISE on stage talking

En central utmaning är att få människor att börja arbeta med frågor som de känner är relevanta, oavsett om det är drivet av ren vetenskaplig nyfikenhet eller önskan om att lösa verkliga problem. Att skapa förutsättningar för människor att bygga ny kunskap har spridningseffekter, och det är spridningseffekterna vi behöver uppnå. Det är det som skapar innovation och alla dessa fantastiska nya saker vi ser i vår värld idag.

Hanifeh Khayyeri, VP of Computer Science, RISE on stage talking

Hanifeh Khayyeri

VP, Computer Science, RISE

Anton Osika on stage during panel discussion

Flaskhalsen just nu är inte att skapa bättre AI. Flaskhalsen är att lösa verkliga problem i världen för att på så sätt hämta hem vinsterna från AI-utvecklingen. Jag tycker att vi borde fokusera mer på det i samhället. Jag önskar att jag inte var en av få AI-entreprenörer. Jag önskar att det fanns tusentals av oss, människor som ligger i framkant med att ta tekniken och förmågorna för att lösa verkliga problem därute.

Anton Osika on stage during panel discussion

Anton Osika

Medgrundare Lovable

The panelists and moderators pictured with professor Geoffrey Hinton
The audience listening
Karin Vajta Engström and Daniel Gillblad on stage
Professor Geoffrey Hinton in discussion
Professor Geoffrey Hinton with some of AI Swedens AI experts

Fotograf: Sandra Humer

Läs vidare

An animated image showing illustrations of the Nobel prize laureates in Chemistry and Physics 2024

Nobelpriset i fysik och kemi till banbrytande AI-forskning

2024-10-08
Två Nobelpris till AI 2024! Det i fysik går till forskning som lagt grunden till maskininlärning och artificiell intelligens, och det i kemi till Google DeepMinds AlphaFold2 – Det är fantastiskt att...
AI-komissionens Färdplan för Sverige

AI-kommissionen levererar slutrapport till regeringen

2024-11-26
Regeringens AI-kommission, under ledning av Carl-Henric Svanberg, har idag lämnat sin slutrapport. Martin Svensson, Managing Director på AI Sweden, har varit en av ledamöterna: – Att vi tog beslutet...
A collage with 10 portraits

Fem nordiska ministrar stämmer in: Norden måste vara Europas drivkraft i AI-racet

2024-10-31
AI Sweden skriver i Dagens Industri tillsammans med fem nordiska ministrar och fyra organisationer en gemensam debattartikel om varför ett nordiskt AI-center behövs. Artikeln publiceras runtom i...
A picture from the conference, November 13, 2024. Karin Hübinette on stage in front of the audience

Samverkan och skalning nästa steg för kommuner och civilsamhälle

2024-11-27
Svar på de juridiska frågorna som uppstår kring många AI-tillämpningar, mer samarbete med näringslivet, och sätt att skala kultur och ledarskap. Så sammanfattar Rebecka Lönnroth, Head of AI Adoption...