Hoppa till huvudinnehåll

Fem år med informationsdriven vård: grunden lagd, nu fortsätter resan

onsdag, juni 11, 2025

Efter fem års intensivt arbete har innovationsmiljön Informationsdriven vård (IDV) gått i mål.

– Det här är en omfattande satsning som har bidragit till att Sveriges förutsättningar att nyttiggöra hälsodata har förstärkts i syfte att klara framtidens vårdutmaningar, säger Markus Lingman, professor, ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland.

AI Sweden, som koordinerat IDV, bygger nu vidare på resultaten från IDV för att accelerera användningen av artificiell intelligens i svensk sjukvård.

Close-up of holding hands, hospital setting

– IDV har varit ett av våra absolut största projekt hittills och samlade med tiden landets alla regioner. Tillsammans har vi genererat många värdefulla och viktiga resultat, säger Lorna Bartram, AI Transformation Strategist, Hälso- och sjukvård, AI Sweden.

Bland de konkreta resultaten från IDV finns bland annat “Handbok för informationsdriven vård och AI”, som nyligen kom ut i en andra upplaga, ett flertal nya utbildningsinsatser och implementeringsstöd från Högskolan i Halmstad, och en kartläggning över de AI-relaterade initiativ som pågår i landets regioner. Mer tekniknära har IDV bland annat jobbat med lösningar för datadelning mellan regioner på ett sätt som också upprätthåller patientsekretessen. Hit hör till exempel arbetet i LeakPro som följde på en regulatorisk sandlåda med Intergritetskyddsmyndigheten. Och för värdefullt kunskapsutbyte pågår också projekt där svenska regioner deltar tillsammans med Unity Health Toronto.

Lorna Bartram

Artificiell intelligens spelar en central roll för att skapa värde från de snabbt ökande datamängderna som finns i sjukvården och därmed bidra till ökad precision och effektivitet. Vilket är en nödvändighet, eftersom vi ser att vårdens mänskliga resurser inte räcker till.

Lorna Bartram

Lorna Bartram

AI Transformation Strategist, Hälso- och sjukvård, AI Sweden

Nödvändigt samarbete för en bättre vård

Arbetet i Informationsdriven vård startades av AI Sweden, Region Halland, Högskolan i Halmstad och Karolinska universitetssjukhuset i november 2019. Under projektets gång har Region Örebro Län, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Örebro Universitet, Region Västmanland och Region Västerbotten anslutit sig till kärnteamet, medan övriga regioner deltagit bland annat genom nätverket Regionereferensgruppen.

Markus Lingman

IDV har gett oss förutsättningar att arbeta vidare med informationsdriven vård i regionen och skapa kontakter med andra aktörer för värdefullt kunskapsutbyte. Att stimulera samarbete över organisations- och ämnesgränser är avgörande för en fortsatt god utveckling av vården. Här har IDV bidragit på ett väldigt positivt sätt med effekter som förhoppningsvis blir bestående.

Markus Lingman

Markus Lingman

Professor, ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland

IDV som avstamp för nästa fas

AI Swedens arbete med AI-tillämpningar i svensk vård fortsätter nu utifrån lärdomar och erfarenheter från IDV. Två projekt är redan i startgroparna. I det ena deltar Socialstyrelsen och Region Örebro Län, i det andra med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Region Västmanland, Innovation Skåne, Region Skåne och SKR.

Det första projektet syftar till att skapa bättre förutsättningar för Socialstyrelsen att stödja ansvarsfull användning av AI hos vårdgivare och därmed minska risker för oavsedda konsekvenser som till exempel ojämlik vård. Fokus ligger på AI-stödd bröstcancerscreening.

I det andra projektet är målsättningen ökad patientsäkerhet genom AI-baserade analyser av avvikelserapporter i sjukvården. 

Rebecka Lönnroth, Head of AI Adoption Public Sector på AI Sweden, betonar vikten av fortsatt samarbete mellan vårdaktörer för att accelerera användning av AI i vården:

Rebecka Lönnroth

IDV har drivit på ett nationellt samarbete mot en mer informationsdriven vård, och vi ser nu en ökad mognad och intresse från fler aktörer i samhället. Men kartläggningen av AI i svensk vård visar också att det finns mycket kvar att göra. Här blir samarbete mellan aktörer i offentlig sektor en nödvändighet för att det ska ske på ett effektivt sätt, så att innovativa lösningar verkligen kommer på plats och gör skillnad för patienter och vårdpersonal. 

Rebecka Lönnroth

Rebecka Lönnroth

Head of AI Adoption Public Sector på AI Sweden

Informationsdriven vård

Innovationsmiljön Informationsdriven vård är ett av fem initiativ som 2019 finansierades i en stor satsning på hälsorelaterad innovation från Vinnova med namnet Visionsdriven hälsa. Ladda gärna ner och läs slutrapporten:

Kärnpartnerna har samarbetat med en regional referensgrupp bestående av representanter från landets samtliga 21 regioner. Projektets kärnteam var AI Sweden och:

Röster från kärnteamet

Jens Nygren

Professor i hälsoinnovation, Högskolan i Halmstad

Vilket värde ser ni att Informationsdriven vård skapat för er organisation?
Det har möjliggjort ett direkt kunskapsutbyte med regionerna och fördjupat vår förståelse för utmaningar kopplade till införande av informationsdriven vård. Genom konkreta behovsbilder och verksamhetsnära perspektiv har vi stärkt kvaliteten och relevansen i vår forskning. Dessutom har det gett oss möjlighet att positionera vår forskning inom AI och implementeringsvetenskap på en nationell arena utanför traditionella akademiska nätverk.

Vilket värde ser ni att innovationsmiljön har skapat nationellt?
Genom att samla aktörer från akademi och regioner har miljön etablerat en gemensam språk- och problemförståelse, vilket är en förutsättning för utveckling, implementering och skalbarhet. Från vårt perspektiv har IDV särskilt bidragit till att synliggöra behovet av evidensbaserade arbetssätt för implementering.

Något mer?
En viktig lärdom är vikten av långsiktiga, multidisciplinära samarbeten där samskapande mellan forskning, utveckling och praktik prioriteras. Vi ser ett fortsatt behov av strukturer för samverkan som möjliggör tidig involvering av akademin i utvecklings- och förändringsarbeten, särskilt kopplat till kompetensförsörjning, förändringsledning och nyttiggörande. Ett konkret resultat av vår medverkan är också att vi integrerat erfarenheter från IDV i våra utbildningar och kompetensutvecklingsinsatser.

Jonas Lindegren

Enhetschef Beslutsstöd och Integration, Förvaltningen för digitaliseringsstöd, Region Västmanland

Vilket värde ser ni att Informationsdriven vård skapat för er organisation?
Genom innovationsmiljön har frågan om att jobba på ett informationsdrivet sätt fått stöd och skapat förutsättningar för att jobba på ett fokuserat sätt med de här frågorna genom samverkan mellan olika delar av regionens verksamheter.

Vilket värde ser ni att innovationsmiljön har skapat nationellt?
På ett nationellt plan har IDV lyft frågan och fungerat som en katalysator. Utan den tror jag att flertalet regioner och myndigheter inte skulle ha samverkat och inte heller kommit så långt som de gjort idag.

Något mer?
En framgångsfaktor tror jag är den sammanhållande rollen som AI Sweden har haft och att samarbetet i kärnteamet har varit prestigelöst, transparent och inkluderande.

Anders Norén

Ledare för diagnostisk IT, Karolinska Universitetssjukhuset

Vilket värde ser ni att Informationsdriven vård skapat för er organisation?
Bland annat samarbetet med Unity Health Toronto. Unity Health ligger längre fram än vi på Karolinska Universitetssjukhuset. Vi har därför nytta av att höra hur de har jobbat med AI-frågor så att vi själva kan komma snabbare fram. Detta inkluderar att förstå hur de har byggt upp en AI-organisation, få information om olika AI-lösningar de har implementerat, få höra hur de jobbar med implementation av AI-lösning och metodik kring detta samt förstå hur de tar sig an juridiska frågor.

Vilket värde ser ni att innovationsmiljön har skapat nationellt?
Vi har haft stor nytta av det nationella nätverket. Regionerna har väldigt likartartade problem, och samarbete gör att vi kan komma fram snabbare. Innovationsmiljön har även kunnat driva frågor på nationell nivå för att kunna påverka myndigheter med flera.

Något mer?
Det finns ett stort behov av att hålla igång ett samarbete och nätverk framåt där olika deltagare från sjukhusen kan gå ut och in i projekten baserat på behov.

Magnus Kjellberg

Föreståndare för Kompetenscentrum AI, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Vilket värde ser ni att Informationsdriven vård skapat för er organisation?
Det har hjälpt oss att skapa kontakter och nätverk med andra aktörer, framför allt sjukhus och regioner i Sverige, där vi kunnat utbyta erfarenheter och även konkret samarbeta. IDV har också hjälpt oss att utveckla våra förmågor att driva utvecklings- och innovationsprojekt samt att skapa förutsättningar för att på sikt kunna implementera AI i vår organisation.

Vilket värde ser ni att innovationsmiljön har skapat nationellt?
IDV har varit den centrala hubben kring AI i hälso- och sjukvård i Sverige där olika aktörer kunnat samlas.

Något mer?
Informationsdriven vård har hjälpt oss att driva frågor som vi inte hade mäktat med på egen hand och som har varit avgörande för att vi ska kunna skapa en stabil grund och förutsättningar för oss att framgångsrikt fortsätta vår AI-utveckling internt. Konkret handlar det bland annat om syntetisk data, federerad inlärning och att skapa förutsättningar för att dela data med andra regioner.

Jens Nygren
Jonas Lundin Lindegren
Andreas Norén
Magnus Kjellberg

Relaterat innehåll

Cover of the book 'Handbok för informationsdriven vård och AI' and portraits of the three authors

Ny utgåva av Handbok för informationsdriven vård och AI

2025-05-19
Mycket har förändrats sedan AI Sweden lanserade den första utgåvan av En handbok för informationsdriven vård 2021. Nu kommer en uppdaterad utgåva med både omarbetade och nyskrivna kapitel.
Woman with glasses next to Vårdkartan document.

Ny kartläggning: Stor ojämlikhet i regionernas AI-arbete inom vården

2025-04-08
179 initiativ inom artificiell intelligens (AI) har identifierats inom den svenska hälso- och sjukvården. Majoriteten av initiativen pågår inom diagnostik samt ledning och administration. Men det är...
Bild med sjukhusmiljö i bakgrunden, text: NYTT PROJEKT Kanada x Sverige

Tre svenska universitetssjukhus utvecklar sin praktiska AI-förmåga i samarbete med Kanada

2025-01-29
Karolinska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset samarbetar med kanadensiska vårdgivaren Unity Health Toronto i ett nytt projekt för att stärka sin AI...
Picture of Johan Östman

LeakPro skapar förutsättningar för samarbeten kring känslig data

2025-01-29
I senaste avsnittet av AI Sweden Podcast berättar Johan Östman, forskare och projektledare på AI Sweden, om projektet LeakPro. Ambitionen är att bättre förstå – och därmed också kunna förhålla sig...
Collage showing the report 'AI i vården' and Lorna Bartram

Nytt whitepaper: Belyser AI-investeringar och upphandling inom vården

2024-12-03
Med ett vårdsystem under allt större press presenterar AI Sweden ett nytt whitepaper. Målet är att ge beslutsfattare inom vården praktiska verktyg och insikter för att hantera både utmaningarna och...
Blurry image from a hospital staff in blue scrubs

Nytt samarbete tar AI-kunnande från Kanada till svensk sjukvård

2023-12-08
På Unity Healths Torontos sjukhus i Kanada används AI bland annat för att övervaka patienter. Modellerna, ett early warning-system, har ökat överlevnaden bland de inlagda patienterna med över 20...