Efter fem års intensivt arbete har innovationsmiljön Informationsdriven vård (IDV) gått i mål.
– Det här är en omfattande satsning som har bidragit till att Sveriges förutsättningar att nyttiggöra hälsodata har förstärkts i syfte att klara framtidens vårdutmaningar, säger Markus Lingman, professor, ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland.
AI Sweden, som koordinerat IDV, bygger nu vidare på resultaten från IDV för att accelerera användningen av artificiell intelligens i svensk sjukvård.
– IDV har varit ett av våra absolut största projekt hittills och samlade med tiden landets alla regioner. Tillsammans har vi genererat många värdefulla och viktiga resultat, säger Lorna Bartram, AI Transformation Strategist, Hälso- och sjukvård, AI Sweden.
Bland de konkreta resultaten från IDV finns bland annat “Handbok för informationsdriven vård och AI”, som nyligen kom ut i en andra upplaga, ett flertal nya utbildningsinsatser och implementeringsstöd från Högskolan i Halmstad, och en kartläggning över de AI-relaterade initiativ som pågår i landets regioner. Mer tekniknära har IDV bland annat jobbat med lösningar för datadelning mellan regioner på ett sätt som också upprätthåller patientsekretessen. Hit hör till exempel arbetet i LeakPro som följde på en regulatorisk sandlåda med Intergritetskyddsmyndigheten. Och för värdefullt kunskapsutbyte pågår också projekt där svenska regioner deltar tillsammans med Unity Health Toronto.
![]()
Artificiell intelligens spelar en central roll för att skapa värde från de snabbt ökande datamängderna som finns i sjukvården och därmed bidra till ökad precision och effektivitet. Vilket är en nödvändighet, eftersom vi ser att vårdens mänskliga resurser inte räcker till.
![]()
Lorna Bartram
AI Transformation Strategist, Hälso- och sjukvård, AI Sweden
Arbetet i Informationsdriven vård startades av AI Sweden, Region Halland, Högskolan i Halmstad och Karolinska universitetssjukhuset i november 2019. Under projektets gång har Region Örebro Län, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Örebro Universitet, Region Västmanland och Region Västerbotten anslutit sig till kärnteamet, medan övriga regioner deltagit bland annat genom nätverket Regionereferensgruppen.
![]()
IDV har gett oss förutsättningar att arbeta vidare med informationsdriven vård i regionen och skapa kontakter med andra aktörer för värdefullt kunskapsutbyte. Att stimulera samarbete över organisations- och ämnesgränser är avgörande för en fortsatt god utveckling av vården. Här har IDV bidragit på ett väldigt positivt sätt med effekter som förhoppningsvis blir bestående.
![]()
Markus Lingman
Professor, ledningsstrateg och specialistläkare i Region Halland
AI Swedens arbete med AI-tillämpningar i svensk vård fortsätter nu utifrån lärdomar och erfarenheter från IDV. Två projekt är redan i startgroparna. I det ena deltar Socialstyrelsen och Region Örebro Län, i det andra med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Region Västmanland, Innovation Skåne, Region Skåne och SKR.
Det första projektet syftar till att skapa bättre förutsättningar för Socialstyrelsen att stödja ansvarsfull användning av AI hos vårdgivare och därmed minska risker för oavsedda konsekvenser som till exempel ojämlik vård. Fokus ligger på AI-stödd bröstcancerscreening.
I det andra projektet är målsättningen ökad patientsäkerhet genom AI-baserade analyser av avvikelserapporter i sjukvården.
Rebecka Lönnroth, Head of AI Adoption Public Sector på AI Sweden, betonar vikten av fortsatt samarbete mellan vårdaktörer för att accelerera användning av AI i vården:
![]()
IDV har drivit på ett nationellt samarbete mot en mer informationsdriven vård, och vi ser nu en ökad mognad och intresse från fler aktörer i samhället. Men kartläggningen av AI i svensk vård visar också att det finns mycket kvar att göra. Här blir samarbete mellan aktörer i offentlig sektor en nödvändighet för att det ska ske på ett effektivt sätt, så att innovativa lösningar verkligen kommer på plats och gör skillnad för patienter och vårdpersonal.
![]()
Rebecka Lönnroth
Head of AI Adoption Public Sector på AI Sweden
Innovationsmiljön Informationsdriven vård är ett av fem initiativ som 2019 finansierades i en stor satsning på hälsorelaterad innovation från Vinnova med namnet Visionsdriven hälsa. Ladda gärna ner och läs slutrapporten:
Kärnpartnerna har samarbetat med en regional referensgrupp bestående av representanter från landets samtliga 21 regioner. Projektets kärnteam var AI Sweden och:
Röster från kärnteamet
Relaterat innehåll