Under åtta månader har AI Swedens Eye for AI-talanger levererat framgångsrika resultat i projekt inom hälso- och sjukvård, miljöövervakning och patientsäkerhet vid Region Skåne och Linnéuniversitetet. Eye for AI matchar nyexaminerade studenter med AI-expertis med organisationer som vill stärka sin AI-kompetens. I talangprogrammet roterar talanger mellan olika partners för att maximera både kunskapsöverföring och effekt.
“Våra talanger levererade samma resultat med samma precisionsnivå som personer som har flerårig erfarenhet av liknande arbete”, säger Johan Åhlén, Chief Data & Analytics Officer på Region Skåne.
Region Skåne är en av Sveriges största arbetsgivare med 40 000 anställda. Här har talangerna Azalea Alothmani och Andreas Häggström arbetat med AI-projekt för att utveckla framtidens hälso- och sjukvård.
I ett projekt arbetade talangerna med att förutse vårdtiden för patienter på intensivvårdsavdelningen i Lund, vilket fick resultat med en träffsäkerhet på 75,4 procent. I tre av fyra fall kunde alltså AI-systemet göra korrekta förutsägelser kring vårdtid för patienter. Talangerna utvecklade också en AI-modell som kan förutse när patienter riskerar att hamna i chock - ett kritiskt tillstånd som kräver omedelbara åtgärder. Modellen hjälper vårdpersonal att agera förebyggande istället för att behöva reagera när tillståndet redan uppstått.
“Som data scientist sökte jag till Eye for AI-programmet för att jag tror på kraften i samarbetet mellan olika discipliner för att lösa komplexa utmaningar. Projekten gav mig inte bara möjlighet att utveckla mina tekniska färdigheter utan också att arbeta med olika perspektiv och verkliga tillämpningar av AI”, säger Azalea Alothmani, talang inom Eye for AI.
Projekten är en del av Region Skånes datasjöinitiativ, där verkliga patientdata från sjukhusens system analyseras för att hjälpa personalen att bättre planera och fördela resurser. I arbetet har tekniker som XGBoost, Random Forest och SHAP använts för att analysera vilka faktorer som har störst betydelse.
“Projektet har överträffat användarnas förväntningar om hur mycket värde AI kan skapa. Det är ett tydligt kvitto på att talangerna har gjort ett bra jobb som nu tas vidare av vår ordinarie personal”, säger Johan Åhlén.
Vid Linnéuniversitetet har talangerna Jorge Lazo och Daniel Nilsson bidragit med nya perspektiv i flera forskningsprojekt.
Jorge har bland annat arbetat med tillämpningar inom datorseende. Ett av projekten handlar om att utveckla AI-system för att upptäcka Acanthamoeba Keratitis – en allvarlig ögoninfektion som kan leda till permanent synförlust om den inte upptäcks i tid. Med hjälp av AI och datorseende kan projektet analysera mikroskopiska ögonbilder snabbare och mer exakt än vad som är möjligt med dagens manuella metoder. Jorge har också bidragit till ett globalt projekt för skogskartläggning där AI används för att analysera flyg- och fältdata. Detta kan leda till bättre skogsförvaltning och på så sätt bidra till att motverka klimatförändringarna.
"Programmet har gett mig möjlighet att fördjupa mig inom områden från min doktorsavhandling, samtidigt som jag fått utforska spännande områden som jag inte haft tid att undersöka tidigare", berättar Jorge Lazo, talang vid Eye for AI.
Daniel har fokuserat på att förbättra patientsäkerheten med hjälp av AI. Han har utvecklat maskininlärningsmodeller som bättre kan förutse biverkningar av läkemedel, som till exempel blödningsrisker och hjärtkomplikationer. I projektet har Daniel arbetat med tio års sjukvårdsdata – som omfattar cirka 280 000 patienter – från Region Kalmar. Målet har varit att förbättra befintliga verktyg för riskbedömning genom att kombinera läkemedelsdata med patientdemografi och hälsojournaler.
"De här forskningsprojekten har visat hur AI kan hjälpa oss att hantera både lokala vårdutmaningar och globala miljöfrågor. Daniel och Jorge har båda varit mycket värdefulla för sina projekt. Vi är förstås lite ledsna över att de ska vidare, men ser fram emot att följa deras arbete på Region Skåne", säger Diana Unander, forsknings- och projektkoordinator på Linnéuniversitetet.
Nu när den första rotationen avslutas väntar nya utmaningar. Andreas Häggström går vidare till Linnéuniversitetet, medan Jorge Lazo och Daniel Nilsson börjar på Region Skåne. Detta rotationssystem är unikt för Eye for AI-programmet och säkerställer att idéer och expertis sprids mellan partnerorganisationerna.
"Genom att hjälpa våra partners att rekrytera AI-expertis stärker vi både talangpoolen och det svenska AI-ekosystemet i sin helhet", säger Sofia Hedén, ansvarig för talangprogrammen på AI Sweden. "Det är fantastiskt att se att över 250 personer har arbetat med våra partners och gjort verklig skillnad i den svenska AI-gemenskapen sedan vi påbörjade arbetet med talangprogrammen."
Detta års rotation för Eye for AI bygger på en stark grund. Alla talanger från 2021 års kull arbetar nu inom Sveriges AI-ekosystem. De senaste talangerna har visat hur strategisk talangplacering kan påskynda användningen av AI inom olika sektorer.
Nu söker programmet aktivt nya partnerorganisationer som vill få tillgång till högkvalificerade AI-talanger som kan driva innovation och digital transformation.
Läs mer om att vara en del av Eye for AI
Är du nyexaminerad och vill vara först med att få veta när ansökan öppnar?