Hur kan AI bidra till att upptäcka misstänkta fartygsrörelser till havs, stärka IT-infrastrukturens motståndskraft mot hackerattacker och förhindra dataläckage från AI-modeller?
Det är tre av de utmanande frågor som doktoranderna i 2024 års upplaga av AI Swedens och Dakota State University’s Industrial Immersion Exchange Program tog sig an i somras.
Deras arbete och resultat kommer att presenteras i ett webbinarium den 3 september, 2024.
Industrial Immersion Exchange-programmet, som startade som ett samarbete mellan AI Sweden och Dakota State University (DSU), har nu vuxit till det dubbla i sin tredje upplaga. När programmet nu genomförs för tredje året i rad har det fördubblats i storlek. I sommar har 23 doktorander från svenska och amerikanska universitet under 10 veckor tacklat verkliga behov från AI Sveriges partnernätverk; i år tillämpningar hos Volvo Group, Västra Götalandsregionen, Försvarshögskolan och Aixia. Del av programmet, i år genom ekonomiskt stöd, är också DSU:s partner Case New Holland.
Industrial Immersion Exchange Program bygger, precis som alla talangprogram AI Sweden står värd för, på idén om ömsesidiga fördelar för både talanger och intressenter när de arbetar tillsammans kring riktiga verksamhetsbehov.
Mary Bell, dekan vid The Beacom College of Computer and Cyber Sciences vid Dakota State University, lyfter fram flera viktiga aspekter:
– Studenterna får ovärderlig erfarenhet av teambuilding och samarbete. De utvecklar sina kommunikationsfärdigheter i mötet med industri och myndigheter, lär sig navigera i internationella miljöer och förfinar kontinuerligt sina tekniska lösningar. Programmet lär dem att se misslyckanden som lärotillfällen snarare än bakslag. Utöver att skärpa sina tekniska färdigheter får studenterna experimentera i en trygg miljö, samtidigt som de möter en konstruktiv utmaning i att leverera användbara modeller och resultat till sina uppdragsgivare.
Nicholas Gourley, en av de amerikanska studenterna som deltar i sommar, bekräftar vad Mary Bell säger:
– Att kunna arbeta med lösningar som kan påverka verkliga människor och faktiskt ha en inverkan inom industrin, särskilt inom cyberförsvar och hur det kopplas till artificiell intelligens, är viktigt. Det är något jag alltid har velat göra, och detta program var precis vad jag letade efter. Det är just därför jag ville komma till Sverige, för att lära mig från riktiga branschexperter som har många års erfarenhet.
– Behovsägarna drar nytta av ny kunskap och innovativa tillvägagångssätt för för att få sina behov lösta, tack vare den mångfacetterade expertis och banbrytande akademiska kunskap som de internationella studentgrupperna bidrar med. Denna unika blandning av kollektiv hjärnkraft och varierande akademisk bakgrund leder ofta till stora framsteg i utvecklingen. Programmet ger också företag möjlighet att identifiera och rekrytera framtida medarbetare som redan har visat sin potential, säger Mary Bell.
– Sommarprogrammet har gett oss möjlighet att stort kliv inför den kommande fasen av vårt LeakPro-projekt som rör attacker mot textbaserade AI-modeller. Studenterna har utforskat olika möjliga riktningar och sammanställt en rapport som beskriver nuvarande state-of-the-art och vilka brister som finns i nuvarande metoder, särskilt när det gäller jämförelsedataset. De har till och med presenterat sin egen, nya algoritm som kan mäta sig med de bästa. Rapporten kommer att fungera som utgångspunkt och vägleda nästa fas av vårt projekt, säger Johan Östman på AI Sweden.
Två team, Vusion och Cyberguard, utforskade hur honeypots som används inom IT-säkerhet kan förbättras med stora språkmodeller, något som både Volvo Group och Västra Götalandsregionen är intresserade av.
Ocean Watch arbetade med anomalidetektion för misstänkta fartygsrörelser, en utmaning från Försvarshögskolan.
Tune Out arbetade med en deluppgift för AI Sveriges stora Leak Pro-projekt och utforskade medlemskapsangrepp på finjusterade språkmodeller.
Och för det det femte teamet behövde Aixia hjälp med att förstärka sin schemaläggare.
Alla fem projekt kommer att presenteras vid ett webbinarium den 3 september.