Hoppa till huvudinnehåll

AI Sweden lanserar modeller i rymden

tisdag, juni 25, 2024

AI Sweden har tillsammans med partners tagit ett banbrytande steg inom AI för rymden: För första gången är modeller som utvecklats i Swedish Space Data Lab nu i omloppsbana runt jorden.

– AI Swedens nätverks gjorde det möjligt för oss att etablera en värdefull kontakt med Aleksis Pirinen, forskare vid RISE. Detta samarbete gjorde det möjligt för oss att anpassa hans modell för cloud optical thickness-based cloud masks, utvecklad inom Swedish Data Lab-initiativet, till en applikation för vår SpaceCloud-plattform, säger Unibaps Carl Bondesson.

SpaceEdge-projektet, ett samarbete mellan Unibap och AI Sweden, är världens första öppna testbädd för applikationer för rymden. Plattformen tillåter utvecklare att ladda upp sina appar till Unibaps SpaceCloud i omloppsbana.

– Arbetet vi utförde i AI Swedens Edge Lab gjorde det möjligt att anpassa tidigare utvecklade maskininlärningsmodeller och genomföra proof-of-concept-arbete innan vi skickade upp dem i rymden, säger Aleksis Pirinen.

Space rocket launch, Photo credits: SpaceX

Foto: SpaceX

Edge Lab, SpaceEdge och Swedish Space Data Lab

  • Edge Lab är en fysisk infrastruktur hos AI Sweden.
  • SpaceEdge är ett projekt där AI Sweden står som värd för 4 ix-10-datorer från Unibap i Edge Lab, för att köra förberedande test innan appar skickas ut i omloppsbana.
  • Swedish Space Data Lab är ett nav för organisationer som använder data från jordobservationer. 

Unibap ambition är att ge fler organisationer, både privata och offentliga, tillgång till rymddata genom utvecklingen av en innovativ "app-plattform" för satelliter. Denna plattform kommer att effektivisera driftsättning och användning av AI-applikationer i rymden, vilket skapar förutsättningar för en ny era av tillgänglig och effektiv rymddata.

Att för första gången skicka en modell från vårt labb ut i rymden är en viktig milstolpe. Rymden är en tuff miljö, med begränsad elektricitet, beräkningskraft och bandbredd. Att framgångsrikt köra modeller under sådana förhållanden öppnar dörrar till många andra rymdbaserade applikationer som fler partners kan dra nytta av.

Chiara Ceccobello

Chiara Ceccobello
Project manager, AI Sweden

Jordobservationer från satelliter har potential att påverka beslutsfattandet inom flera områden. Användningsområdena är omfattande och viktiga: att förbättra noggrannheten i väderprognoser och främja klimatforskning, förbättra räddningsarbetet vid skogsbränder och översvämningar, och optimeringar i jordbruket, för att nämna några. Data från rymden blir oumbärliga för att tackla några av världens mest centrala utmaningar.

Utvecklingen av mini- och kubsatelliter öppnar nya möjilgheter. Dessa kompakta satelliter fungerar som idealiska plattformar för AI-baserade applikationer i decentraliserade och distribuerade lösningar. Genom att bearbeta data ombord på satelliterna kan AI-modeller avsevärt minska behovet av datatrafik till jorden, vilket möjliggör analyser i realtid och därmed förändrar hur rymddata kan användas.

– AI Swedens expertis inom decentraliserat lärande och AI kommer att lägga grunden för realtidsbeslutsfattande och bygga robusta lösningar för många olika områden, säger Chiara Ceccobello.

AI i rymden

AI Sweden är involverade i två projekt med rymdfokus: SpaceEdge och Swedish Space Data Lab.

SpaceEdge är ett projekt finansierat av Rymdstyrelsen där AI Sweden samarbetar med Unibap för att utforska deras satelliters förmåga att träna, driftsätta och använda AI-modeller i rymden. Målet är robust drift på Unibaps hårdvara för tredjepartsapplikationer, bland annat med ambitionen att använda AI för att bygga bort flaskhalsar i informationsöverföring och därmed lägga grunden för realtidsbeslut baserat på rymddata.

Swedish Space Data Lab är ett projekt som har pågått sedan 2019, med finansiering från Vinnova och Rymdstyrelsen. Över tid har ett konsortium med drygt 10 organisationer byggts upp. AI Sweden har varit med sedan början och agerade fram till 2023 projektledaer, en roll som RISE har idag.

Syftet är att koppla samman ekosystemet av användare av jordobservationsdata (EO) och sänka tröskeln för att utnyttja dessa data. I varje finansieringscykel har det funnits ett antal pilotstudier för att visa hur man använder AI för att analysera EO och parallellt med det har plattformen Digital Earth Sweden utvecklats.

ION satellite carrier

Satellitbärare. Foto: SpaceX

Satellite carrier

Foto: SpaceX

För mer information, kontakta

Chiara Ceccobello
Chiara Ceccobello
Data Scientist

Utvald läsning:

an image of earth seen from space

Den senaste utvecklingen inom decentralized learning

2024-05-07
Hur maximerar man värdet med AI på kort sikt? I sin keynote på AI Swedens event The Latest Advancements in Decentralized Learning, gav Bryan Reimer, grundare och co-director på MIT:s Advanced Vehicle...
Image from the AI Sweden Edge Lab with a text: New from AI Labs - AI Labs Special Lectures

Nu startar AI Labs Special Lectures

2024-06-03
I AI Swedens breda internationella nätverk finns några av världens ledande AI-experter. I den nya föreläsningsserien AI Labs Special Lectures delar de med sig av sin expertis till AI Swedens...
Image of the Earth taken from space with a satellite in the corner
Edge learning har potential att revolutionera utvecklingen av AI för rymdtillämpningar, och AI...
A satellite seen in space looking down towards earth
Trenden med megasatellitkonstellationer med avancerade sensorer som producerar enorma mängder data...
Satellite view
Rymddata kan nyttjas för väderprognoser, övervakning av klimat, skogs- och jordbruk. Behovet av att...