Hoppa till huvudinnehåll

AI-samverkan för stärkt beredskap

torsdag, februari 20, 2025

Hur kan svensk beredskap och försvarsförmåga stärkas genom samverkan kring artificiell intelligens – och hur är AI Sweden en katalysator för det? Det var de övergripande frågeställningarna när AI Sweden och Lindholmen Science Park träffade fem myndigheter.

Tommy Schönberg on stage

Tommy Schönberg, ansvarig Försvarsinnovation hos AI Sweden, startar dagen

Bland deltagarna, som kom från Försvarshögskolan, Försvarets materielverk (FMV), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), var det många som pratade om behoven av samarbete, inte minst med det privata näringslivet. 

Jon Gustafsson, enhetschef med ansvar för AI i samhällsviktiga kommunikationstjänster på MSB, är en av dem. Han beskriver artificiell intelligens som en viktig komponent i många av myndighetens lösningar framöver, bland annat i det nya nationella kommunikationssystem för Sveriges totalförsvar som MSB just nu utvecklar. Myndigheten tittar också på realtidsöversättning som ett sätt att skapa bättre möjligheter att agera tillsammans med andra länder.

– Vi spelar en central roll som toppnod i det civila försvaret och vet att samarbete mellan näringsliv, forskning och myndigheter är avgörande för att möta framtidens krav. Genom att gå med i AI Sweden blir vi en del av en plattform för att utbyta kunskap och dra lärdomar från andra organisationer som redan är längre i sin AI-resa. Jag och mina kollegor åkte till den här träffen för att accelerera vår nytta av partnerskapet och det upplever vi verkligen att vi gjorde, säger Jon Gustafsson.

Jon Gustafsson, MSB

Jon Gustafsson
Enhetschef med ansvar för AI i samhällsviktiga kommunikationstjänster på MSB

Ett av inslagen under dagen var en presentation av en plan för ett nytt och hållbart ekosystem för civil-militär innovationssamverkan, framtagen av AI Sweden, Lindholmen Science Park och Försvarshögskolan. Fokus i den är på idéer som kan tas till insats på under ett år.

– I Sverige är vi duktiga på de enskilda komponenterna för civil-militär innovation i korta utvecklingscykler, men vi behöver ett mer effektivt sätt att koppla samman dem till en sammanhängande helhet – kort sagt – ett ekosystem. När vi utvecklade det nya konceptet identifierade vi en uppsättning paradoxer som gör samarbete mer utmanande än i andra samhällssektorer, säger Katarina Brud på Lindholmen Science Park. 

Katarina Brud from Lindholmen Science Park

Katarina Brud
MobilityXlab, Lindholmen Science Park

Identifierade symtom och underliggande paradoxer

Utmaningar som behöver lösas:

Symtomen

  • Det tar för lång tid att omsätta civil teknik för militära tillämpningar
  • Bristande förståelse hos civila aktörer för militära behov och problemformuleringar 
  • Olika lösningar utvecklas parallellt för samma behov

Paradoxerna

  • Försvarets problem eller behov är så hemliga att man inte kan be om hjälp
  • “Om myndigheten samarbetar med näringslivet i innovationprocessen så kan företagen som varit med inte ingå i upphandlingen”
  • De personer man vill ha i projekt är oftast de som har svårast att frigöra tid
  • Företag och individer tjänar mindre pengar på att engagera sig än att stå utanför

Lars Hedström, senior rådgivare på Försvarshögskolan deltog i framtagandet av det nya konceptet. Han trycker bland annat på bättre utnyttjande av den kompetens som finns fördelad bland myndigheterna och i näringslivet.

– Kan vi börja jobba på det här sättet som man gör inom AI Sweden blir vi snabbare och bättre på att maximera nyttan av de spetskompetenser som finns spridda hos flera aktörer. Genom att snabbt sätta ihop team med väldigt kunniga deltagare från olika aktörer kan vi på kort tid åstadkomma mycket, konstaterar han.

Under dagen utvecklade Mats Nordlund, Director AI Labs, AI Sweden, resonemangen om de fyra paradoxerna:

– Alla går att lösa. Den om behovet av att hålla vissa saker hemliga samtidigt som man innoverar i en öppen miljö går till exempel ofta att ta sig an genom att generalisera sin tekniska problemformulering utan att vara explicit med vad man ska använda tekniken till, säger han.

En av talarna under dagen var Zenseacts AI-chef Erik Rosén som berättade om de sensorlösningar företaget använder för att utveckla teknik för självkörande bilar. Hans presentation möttes av en väldigt konkret fråga från publiken: “På våra anläggningar råder det kameraförbud. Går det att stänga av kamerorna i bilar med avancerad förarstödsteknik?"

Mats Nordlund konstaterade att detta är ett typexempel på värdeskapandesamverkan mellan försvarsaktörer och det privata näringslivet:

– Frågan är en perfekt utmaning som passar väl in i vårt sätt att arbeta. Den är välavgränsad, den är teknisk, och vi har både behovsägare och de som sitter på lösningen i vårt partnernätverk. Här finns stora möjligheter att på kort tid förflytta sig framåt, skapa lösningar som alla vinner på genom nya samarbeten, säger han.

Ett annat sätt att röra sig snabbt framåt är att ta hjälp av studenter. I AI Swedens fall görs det genom talangprogram i olika former.

– Resultat från ett av våra sommarprogram 2024 visar att de första stegen i vår innovationsmodell fungerar. På några veckor lyckades en grupp studenter ta fram en prototyp kallad OceanWatch som med hjälp av AI kunde identifiera avvikande fartygsrörelser runt Sverige. Nu behöver vi hitta mekanismer att ta resultaten från sådana projekt till implementering bland våra företagspartners så att det kan komma ekosystemet tillgodo, säger Mats Nordlund.

Mats Nordlund

Mats Nordlund
Director of AI Labs på AI Sweden

Läs vidare

Mats Nordlund speaking during the AI in Automotive event October 1, 2024

AI Sweden startar AI & Security Consortium

2024-10-16
AI Sweden etablerar AI & Security Consortium. Initiativet bygger på framgångarna från Edge Learning Consortium och kommer att inkludera både nya och pågående projekt inom säkerhetsområdet.
Picture of Johan Östman

LeakPro skapar förutsättningar för samarbeten kring känslig data

2025-01-29
I senaste avsnittet av AI Sweden Podcast berättar Johan Östman, forskare och projektledare på AI Sweden, om projektet LeakPro. Ambitionen är att bättre förstå – och därmed också kunna förhålla sig...
AI-komissionens Färdplan för Sverige

AI-kommissionen levererar slutrapport till regeringen

2024-11-26
Regeringens AI-kommission, under ledning av Carl-Henric Svanberg, har idag lämnat sin slutrapport. Martin Svensson, Managing Director på AI Sweden, har varit en av ledamöterna: – Att vi tog beslutet...
Close up image of people in a meeting
AI Sweden samlar över 150 partners från både offentlig och privat sektor samt akademi och...
Stockholm location
Ökningen av AI-tillämpningar leder till en snabb ökning av efterfrågan på AI-experter. Näringslivet...
The website My AI visible on mock-up laptop and mobile device
En plattform designad speciellt för AI-ekosystemet. Ett 'LinkedIn för AI'. En plats för att bli...